Overslaan en naar de inhoud gaan
Datum activiteit

Woensdag 14 juni, 14u30

In de Sint-Jozefskerk, via inkom en inrit Burgemeestersstraat 59, Leuven. Er is ruime parking.

Inschrijving en betaling van 10 euro, met vermelding van je clubnummer + ‘Gospodi’. De reservaties zijn dan op naam beschikbaar aan de kassa. Bij niet-reservering: kaarten aan de kassa vanaf 14u15.

Ook vrienden en kennissen zijn van harte welkom!

(Noot: onze ‘concerten in eigen beheer’ zijn mogelijk dankzij de subsidiëring van onze ex-werkgevers, zodat we meestal slechts het symbolisch inkomgeld van 5 euro vragen. Wegens de hoge kostprijs van bepaalde groepen moeten we sporadisch in inkomgeld wat verhogen).

Ensemble Gospodi vormt een unicum in het Vlaamse vocale landschap.

Vier kwetsbare stemmen vertolken de prachtige gezangen van de Orthodoxe liturgie. Al veertig jaar wordt deze traditie doorgegeven van generatie op generatie.

Hun iconische opstelling in een cirkel en hun etherische gezangen brengen mensen tot een moment van stilte en rust; zo broodnodig in deze hectische wereld.

Jonas Gedeshi, Michaël Wittoek, Wenceslaus Mertens en Frederik Meireson bezingen - in deze verwarrende tijd - muziek die rijkt van Kiev tot Moskou. van Bulgarije tot de Oeral.

In deze verstillende setting bereiken ze al veertig jaar  het diepste in het hart van de mensen, de onuitspreekbare rust waar de huidige wereld zo naar hunkert.

Gospodi is al veertig jaar een begrip in Vlaanderen. Hun unieke concept bracht hen meermaals naar o.a. de Verenigde Staten.

Een mooie portfolio van cd’s siert hun palmares. Tevens werden hun vertolkingen gebruikt in theatervoorstellingen en in de gelauwerde film “Kid” van Fien Troch.

De vocale a capella muziek die wordt uitgevoerd door het ensemble Gospodi vindt haar oorsprong in de Byzantijnse liturgie en de Slavische koortraditie. Het zijn meestal psalmen, hymnen en gebeden in het Oud-Slavisch, rijk aan bijbelse en theologische symboliek.

De invloed van de Abdij van Chevetogne op het bestaan van Gospodi is ook onmiskenbaar. Door de jaren heen onderhield Gospodi hartelijke vriendschapsbanden met de monniken van deze bijzondere abdij.

Het koor van de monniken van Chevetogne, dat echter nooit optreedt buiten de kloostermuren, werd door de jaren heen gerenommeerd om zijn vakkundige uitvoering van de Byzantijnse liturgische muziek.

‘Gospodi’ is in het Oud-Slavisch de aanroepende vorm van God en betekent ’O Heer’. Als dusdanig komt deze aanroeping vaak voor in de Slavisch-Byzantijnse gezangen.
Hoewel Gospodi meestal niet in een liturgische context optreedt, is een optreden van Gospodi nooit zomaar een concert. Het kwartet verkiest bijvoorbeeld een sacrale ruimte eerder dan een concertzaal, sober kaarslicht eerder dan elektrisch kunstlicht en het tracht allerlei afleidende stoorzenders tot een minimum te beperken.

Het is een uitdaging voor Gospodi om de meerstemmige en imposante koorwerken om te buigen naar een eigen vorm en zangstijl. De keuze voor een sobere en eenvoudige toonzetting draagt bij tot een subtiele samenzang en een sfeer van innerlijke verstilling.

Bij het zingen staan de vier zangers van Gospodi met het aangezicht naar elkaar toegekeerd, het centrum leeg latend. Deze opstelling in cirkelvorm vergroot de mogelijkheid tot het continue aftasten van elkaars stemnuances.

http://gospodi.be

Paul Bessemans, 23 februari 2023

 

 

🡡