Overslaan en naar de inhoud gaan
Datum activiteit

Kostprijs per deelnemer: 35 euro
Inbegrepen: koffie en Limburgse vlaai om 11 uur en gezamenlijke maaaltijd om 18 uur.

Inschrijven kan tot 25 mei via de website of het secretariaat, met vermelding van je clubnummer, het aantal deelnemers + je sportgroep (wandelen, fietsen, stappen, Noords wandelen). Er kunnen 113 deelnemers mee en 26 fietsen.


Programma:

  • 10 uur: vertrek aan de achterzijde van COPALtuin (Groefstraat, Leuven), stipt om 10 uur. Fietsers worden om 9u30 verwacht. 2 bussen (1 met aanhangwagen fietsen) zullen ter beschikking staan, goed voor 113 deelnemers en 26 fietsen.
  • 11 uur: aankomst, ontvangst met koffie/thee en taart.
  • 12 uur: vrije lunch, picknick is mogelijk of je kan iets gebruiken in de herberg van de Abdij.
  • 13u30: vertrek van de wandelingen. De fietsers vertrekken vroeger aan hun tocht van 50km.
  • 18 uur: driegangenmenu + koffie in de Abdij Achelse Kluis
  • 20 uur: terugkeer naar Leuven.

Stad Hamont-Achel is een Limburgse bosrijke gemeente in het uiterste noorden. Op de grens met Nederland heb je er de Achelse Kluis in het open landelijk stilte gebied met in de directe nabijheid ‘De Grote Heide’, een natuurgrenspark met vele wandel- en fietsmogelijkheden.

De Achelse Kluis is een abdij behorend tot de ‘Orde van de Cisterciënzers’ gebruikelijk ‘trappisten’ genoemd. Een monnikengemeenschap van Sint-Benedictus waar men vanaf 1850 tot voor kort de Achelse trappist brouwde (en nog steeds maar niet langer de naam trappist dragend).
De intentie van de stad Hamont-Achel is hier een toeristisch beleveniscentrum uit te bouwen voor de omgeving, zoals de toegankelijke gerestaureerde stallingen waar je in de herberg kunt genieten van wat lekkers uit de streek.

Dit is de uitvalsbasis van onze 4 sportgroepen namelijk de fietswandelaars, de stappers, Noordse wandelaars en de rustige wandelaars die elk routes hebben gemaakt voor een leuke namiddag.

Hieronder vind je meer over 'Het Land van Teuten'.
Via deze link vind je extra informatie voor de fietsers.

Fietswandelaars: André Vanhellemont                 016 47 72 69
Rustige wandelaars: Hugo Spiessens                     0485 19 70 52
Stappers: Agnes Van Beveren, Arthur Deryck    016 44 37 59
Noords wandelen: Hilde Luyten                               016 20 32 81

‘Het Land van Teuten

De huidige abdij uitbouw, gericht op de landbouw, heeft een lange geschiedenis en vindt zijn ontstaan met de oprichting van een grenskapel. Op de plaats van het poortgebouw was voordien een bescheiden pastorij met een kleine gemeenschap van kluizenaars die er zich in 1686 vestigden.

Teutenbeeld Hamont

In 1985 verkreeg de nieuwe samengevoegde gemeente van Hamont en Achel zijn vroegere stadsrechten en stadstitel terug. Hamont, met zijn beschermd dekenale Sint-Laurentiuskerk, was een van de voornaamste centra van de teutenhandel. Teuten waren rondreizende handelaars in stoffen en koperwerk, die jaarlijks buiten hun waar te koop aanboden. Getuigen daarvan zijn de rijke stadige huizen.

Hamont-Achel profileert zich als plaats vol grenzeloze charme met als toeristische aantrekkingsleuze ‘Tussen teuten en trappisten’.  De Napoleonsmolen, een grote stenen graanwindmolen, opgericht in 1804 door enkele teuten, ligt op de rand van de kleine stadskerm en bevat sinds 1867 een olieslagwerk en behoort sinds 2012 tot de nog actieve molens in Vlaanderen. Het dorp Achel met zijn Gondulfuskerk was een vestingsplaats van de middeleeuwse heren van Grevenbroek.

Buiten de vernoemde Achelse Kluis bevat het de poort naar ‘De Grote Heide’ met ‘Domein de Bever’ en de ‘Beverbeekse Heide’ in de vallei van de Warmbeek, een groene oase van harsige naaldbossen en landerijen.

Het trappistenklooster werd niet gespaard van oorlogsgeweld. Tijdens de eerste wereldoorlog werd in 1916 de noordzijde hermetisch afgesloten door een elektrische draadversperring, die deel uitmaakte van een militaire grensafsluiting van het drielandenpunt tot aan de zee, de zogenaamde dodendraad. Met de tweede wereldoorlog werd ‘De Kluis’ in 1942 volledig ontruimd door de Duitsers en ernstig beschadigd.

Sinds 1998 hernam men het brouwen van de Achelse trappist en worden er vandaag vier biertypes binnen de muren gebrouwen die je er kan degusteren.  De brouwerij grenst aan het cafetaria waar men een zicht heeft op de brouwinstallatie.

Met een bevolking van een 14.400 inwoners op een oppervlakte van 4.673  ha, merendeel natuurgebied, is heel wat verrassend te beleven en te genieten in dit uiterste gedeelte van het Limburgse Kempenland.

Arthur, februari 2023

🡡