Overslaan en naar de inhoud gaan
Datum activiteit

NATUURWANDELING aan ’t Zoet Water te Oud-Heverlee

Maandag 5 juni en 12 juni om 14u30.
We vertrekken op de grote parking langs de Maurits Noëstraat en maken een korte wandeling van 3 km. Goede wandelschoenen zijn wenselijk.

Voorafgaande inschrijving en betaling van 5 euro met vermelding van de verkozen datum,  je lidnummer + 'Zoet Water'. Telkens maximum 25 deelnemers. De bijdrage van de deelnemers wordt op de rekening van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw gestort. Leden van deze club kunnen gratis deelnemen.

Vroeger was de benedenloop van de Vaalbeek één groot moeras. In opdracht van de hertog van Arenberg zijn er in de 17de eeuw vijf vijvers uitgegraven. De eerste vier vijvers kregen zelfs een naam: Molenvijver, Huisvijver, Hertsvijver en Geertsvijver.

De huidige site van ruim 14 ha werd in 2017 aangekocht door de gemeente, samen met ANB (Agentschap Natuur en Bos). Zo kan iedereen er blijven van genieten. Sinds 2000 is het gebied beschermd als landschap op basis van esthetische, historische en natuurwetenschappelijke waarde. De site vormt de enige groene link tussen Meerdaalwoud en Heverleebos.

De naam ‘Suet Water’ duikt op in de 16de eeuw. Voor de adellijke families was hier het centrum voor verpozing bij hun jachtpartijen. Het Spaans Dak werd als jachthuis gebruikt door de Arenbergfamilie.

In de 17de eeuw raakte het Zoet Water bekend als bedevaartsoord n.a.v. de vereringvan een O-L-Vrouwbeeld in het bos. In 1652 besliste de plaatselijke heer, Hendrik van Dongelberghe, om op eigen kosten de huidige, barokke kapel O.L.V. Van Steenbergen te laten bouwen. Het miraculeuze Mariabeeld waar alles mee begon, werd in 1975 gestolen. Nu pronkt een prachtige kopie in de kapel.

De Minnebron is de bekendste bron in heel de Dijlevallei. Sinds mensenheugenis staan hier talloze mensen aan te schuiven om het water te tappen dat uit de natuurstenen spiraal stroomt (ontwerp pater Rik Van Schil). De overlevering zegt dat als je van deze bron drinkt, best op Valentijnsdag, samen met je lief, je binnen een jaar trouwt.

Vlak bij de kapel staat een kleine hoeve uit de 18de eeuw, pachthof Sint-Anna Vaalbeeck tenWavere. In het verleden was hier een herberg voor de bedevaarders ingericht. Het latere boswachtershuis, de Fonteyn, is een beschermd monument. Sinds 2019 werd het gebouw gerenoveerd. Regionaal Landschap Dijleland heeft op de eerste verdieping zijn kantoren. Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud werken in en rond het Streekhuis hun nieuwe natuurateliers voor scholen uit.

In het oude Kouterbos, een moerasbos in de vochtige bosvallei, vind je een uitbundige plantengroei met veel specifieke soorten: reuzenpaardenstaart, paarbladig goudveil, knikkend nagelkruid, gele waterkers, dotterbloem, eenbes en bosbies.

Bevers zijn echte ecosysteemingenieurs en hebben de vallei van de Vaalbeek herschapen tot een nieuw biotoop. Dankzij het microklimaat in de holle wegen van de zuidflank van Heverleebos vinden we er een specifieke fauna en flora.

 

Yvette Toison, 23 februari 2023

🡡