Overslaan en naar de inhoud gaan
Datum activiteit

zaterdag 17 juni 2023

Maastricht of de ‘parel van het zuiden’ is een historische en culturele stad in het zuiden van Nederland. De stad ligt in het mooi glooiende Limburgse land waar de rivier de Maas er rustig kabbelend doorheen stroomt. Zij is bekend om haar prachtige architectuur, leuke winkelstraatjes en gezellige terrassen.

Een gids verkent met ons het centrum en neemt ons mee doorheen persoonlijke verhalen die heden en verleden tot leven wekken. De wandeling duurt anderhalf uur.

Enkele bezienswaardigheden
De Servaesbasiliek is een indrukwekkende en sfeervolle kerk uit de 13de eeuw met prachtige fresco’s en glas-in-lood ramen en kunstwerken.
De Onze Lieve Vrouwebasiliek uit de 9de eeuw , in romaanse stijl, is waarschijnlijk de oudste kerk van Nederland.
Het Dinghuis is een oud middeleeuws gerechtsgebouw uit de 15de eeuw, in gotische stijl, gebouwd als gerechtshof. De naam Dinghuis is afgeleid van de juridische functie die het gebouw lange tijd had. Een ‘ding’ was in oud-Germaanse tijden een plaats voor rechtspraak. Het gebouw heeft o.a. lange tijd dienst gedaan als gevangenis en tegenwoordig vind je er het toeristenkantoor van Maastricht.
Boekhandel Dominicanen werd in een niet meer gebruikte kerk geopend in 2006.
Een wandeling in de indrukwekkende boekhandel is een ervaring op zich… de mooiste boekhandel ter wereld?
Het Vrijthof is een prachtig plein, bekend om zijn gezellige sfeer en diverse activiteiten. Het is omringd door historische gebouwen, waaronder de Servaesbasiliek en het stadhuis van Maastricht.

Maastricht ligt aan de voet van de Sint-Pietersberg (171 m). De zeldzame kalkhellingen en het unieke microklimaat maken het natuurgebied tot een uniek vlinder-, oehoe-, vleermuizen- en plantenparadijs. Ondergronds bevindt zich een grottenstelsel die je met een gids kan bezoeken.
Ondanks de schoonheid van die mergelgrotten hebben we gekozen voor een bezoek in één van de mooiste kalksteengroeven ter wereld, vlakbij de grens van België: de Jezuïetenberg.

De Jezuïetenberg
Deze groeve heeft sinds 1998 de status van rijksmonument. Het begin van de ontginning ligt vele eeuwen terug, wanneer men de kalksteen als bouwsteen gebruikte. Bij ondergrondse mergelwinning werd ongeveer een derde van de mergellaag als bouwsteen gebruikt, de rest moest het bovenliggende gesteente dragen. De Jezuïetenberg beslaat circa 10 ha met 20 km gangen, waarvan nu 6 km gangen nog bestaan.
Tussen 1860 en 1960 trokken studenten  van de Jezuïetenorde van Maastricht ter ontspanning de woensdagmiddag de groeve in. Ze brachten talloze tekeningen in kleur of met houtskool aan en hakten en beitelden reliëfs en beelden. Zo heb je o.a. het Moors Alhambra met fonteinen, Christus, Boeddha, Ramses II ..
Het is een ‘monnikenwerk’, rijk aan details, verrassend en verbazingwekkend.
Het wordt en bijzondere ervaring!

Praktisch
In de grotten is het steeds rond de 10 °C, warme kledij en aangepast schoeisel is nodig. We verblijven er ongeveer anderhalf uur.
Het bezoek gebeurt in  2 groepen, afwissend naar de Jezïetengrotten en naar Maastricht. We nemen wel samen de onthaalkoffie en het middagmaal.

Vertrek
7 uur te Leuven, aan de stelplaats bussen De Lijn, nabij Vuurkruisenlaan.
7u15 uur te Heverlee, Kapeldreef, aan domein Arenberg III, aan bushalte van lijn 2.
Je kan op 17 juni gebruik maken van de parking vlakbij, tussen Computerwetenschappen en het Imec-gebouw met toegangscode: 1391#

Inschrijvingen: zo snel mogelijk. Betaling van 50 euro per deelnemer, voor 15 mei 2023 op de rekening van de club , met vermelding van je lidnummer, opstapplaats en 'Maastricht'.
Inbegrepen in de deelnameprijs is de bus, onthaalkoffie, middagmaal met 2 drankjes, de inkomprijs van Jezuïetenberg en de Maastrichtse gids.

Het reisteam

 

 

 

 

🡡