Overslaan en naar de inhoud gaan

Over enkele maanden wordt een nieuw systeem van kracht voor het gebruik van rolstoelen in de rusthuissector. Bewoners zullen geen exemplaar meer moeten kopen, maar kunnen er een huren. Het ziekenfonds neemt de kosten daarvan op zich.

Zowel voor de ziekteverzekering als voor de rolstoelgebruiker betekent het nieuwe systeem een aanzienlijke besparing!

Wanneer bejaarden naar een rusthuis verhuizen, kampen ze vaak met gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Heel dikwijls wordt voor hen een nieuwe rolstoel aangekocht.

Onderzoek toont echter aan dat deze rolstoelen slechts een beperkte periode gebruikt worden. Gemiddeld wordt een verzorgingsrolstoel slechts 15 maanden gebruikt en een standaardtype 24 maanden. Daardoor belanden vele rolstoelen na korte tijd in de opslagplaatsen van de rusthuizen. En dat is zonde, want de gemiddelde levensduur van een rolstoel is minimaal zes jaar.

Binnenkort komt er dus een nieuw systeem. Rusthuisbewoners zullen geen rolstoel meer hoeven te kopen. Er wordt een systeem van hergebruik ingevoerd. Dat zal als volgt gaan.

Heeft een rusthuisbewoner een rolstoel nodig, dan schrijft de behandelende arts deze voor en neemt hij contact op met de instelling en de bandagist.

Voor een standaardrolstoel moet de adviserende geneesheer niet langer vooraf zijn goedkeuring geven. Voor een verzorgingsrolstoel en een aanpasbaar type wel.

De bandagist zal langs komen en de behoeften van de bewoner noteren en in kaart brengen. Hij levert een rolstoel op maat. In ruil betaalt het ziekenfonds maandelijks een som aan de verstrekker, tot het gebruik van de rolstoel ophoudt.

De gebruiker moet niets betalen maar tekent wel een huurcontract waarin hij belooft de rolstoel normaal te gebruiken.

Omdat deze rolstoelen zes jaar zullen gebruikt worden, levert het nieuwe systeem de ziekteverzekering een jaarlijkse besparing op van zowat drie miljoen euro!

Ook voor de rolstoelgebruikers verbetert er heel wat. Het gebruik van een rolstoel wordt voortaan helemaal gratis. Vandaag betalen vele rusthuisbewoners een deel van de aankoopprijs uit eigen zak. Het merendeel wordt door de ziekteverzekering vergoed.

Voortaan zullen alle onderdelen in de huur begrepen zijn. De huur dekt ook het onderhoud en de herstellingen. Als de gebruiker tijdelijk niet over zijn rolstoel kan beschikken, moet de verstrekker een ander exemplaar ter beschikking stellen. Wanneer de behoeften van de rolstoelgebruiker veranderen, kan hij uiteraard overstappen naar een aangepast type. Een aankoop is niet meer nodig.

Rolstoelgebruikers hoeven ook niet bang te zijn dat ze een oud of vuil exemplaar zullen ontvangen. Elke rolstoel heeft een identificatiefiche waarop de productiedatum en de opeenvolgende gebruikers worden vermeld. Er wordt uiteraard gestart met nieuwe rolstoelen die zes jaar zullen gebruikt worden. Uiteraard worden ze na elke wijziging van gebruiker grondig gereinigd en ontsmet. De nodige herstellingen worden uitgevoerd, zodat de nieuwe gebruiker de rolstoel als nieuw ontvangt.

Zowel de rolstoelgebruiker als de ziekteverzekering doen hun voordeel met dit nieuwe systeem.

Een artikel van Nele Joostens

in STRAAL, informatieblad van de Christelijke Mutualiteit

21 februari 2007, jaargang 39, nummer 4, p. 5.

Jos Dewinter, oktober 2007

🡡