Overslaan en naar de inhoud gaan

De Vlaamse aanpassingspremie kan je bekomen om je woning aan te passen aan oudere bewoner(s). Er bestaat ook een verbeteringspremie voor iedereen die eigenaar of huurder is van een woning die minstens 25 jaar oud is. Dit artikel gaat over de aanpassingspremie.

Voor wie?

Een aanpassingspremie aanvragen is mogelijk voor:

  • 65-plussers die aanpassingswerken uitvoeren aan de eigen woning, of hun woning huren op de private huurmarkt met een huurovereenkomst van minstens drie jaar
  • de bewoner die zijn woning aanpast voor een inwonende 65-plusser, op voorwaarde dat deze laatste een bloed- of aanverwant is tot de tweede graad
  • particulieren die voor de duur van minstens negen jaar de woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor of SVK en aanpassingen uitvoeren voor de 65-plusser die de woning bewoont

Inkomen

Bij de controle op de inkomensvoorwaarde baseert Wonen-Vlaanderen zich op meest recente aanslagbiljet dat beschikbaar is. In de praktijk zal dit meestal het inkomen van 2 jaar voor de aanvraagdatum zijn, maar ook inkomens van 3 jaar of 1 jaar voor de aanvraagdatum kunnen dus voorkomen.

Een voorbeeld: voor een aanvraag aanpassingspremie ingediend in de tweede helft van 2019 zullen onze medewerkers nagaan welk recent aanslagbiljet beschikbaar is. Meestal zal dit het aanslagjaar 2018 zijn, dat van toepassing is op de inkomsten verkregen in 2017.

Het inkomen van de 65-plusser voor wie de aanpassingswerken zijn uitgevoerd (en eventueel de gehuwde of wettelijk samenwonende partner) bestaat uit de som van:

  • het gezamenlijk belastbaar inkomen
  • het afzonderlijk belastbaar inkomen
  • het leefloon
  • de inkomensvervangende tegemoetkoming aan personen met een handicap (ivt)
  • het beroepsinkomen uit het buitenland of verworven bij een Europese of internationale instelling

Voor aanvragen vanaf 1 januari 2020 mag dit inkomen niet hoger zijn dan:

  • 31.550 € voor een alleenstaande
  • 44.160 € voor een 65-plusser met 1 persoon ten laste (eventueel te verhogen met 3.540 € per bijkomende persoon ten laste)
  • 44.160 € voor koppels, eventueel te verhogen met 3.540 € per persoon ten laste

Facturen

De aanpassingspremie wordt berekend op basis van de facturen van de uitgevoerde werken. Deze facturen mogen op de aanvraagdatum niet ouder zijn dan 2 jaar.
U moet voor minstens 1.200 euro aan facturen (inclusief btw) kunnen voorleggen.

Er zijn twee onderdelen waarvoor je telkens een aanpassingspremie kunt aanvragen:
- 'Technische installaties en onderdelen'
- 'Verbouwingswerken die de woning veiliger en beter toegankelijk maken'.

Welke werken komen in aanmerking voor de aanpassingspremie?

Technische installaties en hulpmiddelen

  1. het installeren van een badkamer (met minstens een douche en een wastafel) die aangepast is aan een 65-plusser. Een tweede badkamer kan alleen een premie krijgen als ze op een andere woonverdieping ligt dan de eerste;
  2. het plaatsen van een aangepast toilet en/of een tweede toilet op een andere woonverdieping;
  3. het installeren van een traplift of rolstoelplateaulift;
  4. het installeren van vaste, in de woning verankerde elektro-mechanische hulpmiddelen om zich te verplaatsen;
  5. het aanbrengen van handgrepen en steunmiddelen in de sanitaire ruimten;
  6. het automatiseren van de bestaande toegangsdeur, garagepoort of rolluiken.

Verbouwingswerken die de woning veiliger en beter toegankelijk maken

  1. het toegankelijk maken van de woning door hellende vlakken, een verbrede toegangsdeur (al dan niet automatisch), en door het wegwerken van hinderlijke drempels;
  2. het creëren van voldoende ruimte in de woning door het verbreden van de gang en de deuropeningen of het vergroten of herschikken van woonvertrekken of sanitaire ruimten;
  3. het verhogen of verlagen van vloeren om niveauverschillen op de woonverdieping weg te werken;
  4. het plaatsen van een veilige trap om de verdiepingen beter toegankelijk te maken;
  5. verbouwings- en inrichtingswerken om een wooneenheid te maken waarin de 65-plusser zelfstandig en afzonderlijk kan wonen.

Premie

De aanpassingspremie bedraagt per onderdeel steeds 50% van de som van de goedgekeurde facturen, btw inbegrepen, afgerond tot op het lagere tiental.
Per categorie van werken moet minstens 1.200 euro (inclusief BTW) aan geldige onkosten worden ingebracht. De premie per onderdeel kan nooit hoger zijn dan 1.250 euro, ook al is het factuurbedrag hoger dan 2.500 euro.
Voorbeeld: bij 1.200 euro aanvaarde onkosten geeft een aanvraag recht op een minimumpremie van 600 euro. Als u voor aanpassingswerken aan de badkamer 6.000 euro aan onkosten kan voorleggen, bedraagt de premie 1.250 euro, nl. de maximale aanpassingspremie per categorie.

 www.wonenvlaanderen.be/premies/de-verbeteringspremie-voor-werken-aan-uw-woning

Samengesteld op basis van de informatie te vinden op: www.wonenvlaanderen.be/premies

Dit artikel bevat een vereenvoudigde voorstelling van de reglementering. Alleen de officiële reglementering heeft rechtskracht.

Aangepast op 1 oktober 2020

🡡