Overslaan en naar de inhoud gaan

De neerdaling van de H. Geest? Wat moeten wij ons daarbij voorstellen? Wie is die H. Geest?
De eerste tip vinden we al in de eerste zin van het scheppingsverhaal: "De adem van God zweefde over de chaos." De Geest Gods is het tegengestelde van ‘chaos’. Hij wordt aangeduid met het woordje ‘adem’. God is adem. God is leven. Elke mens komt met een ademstoot tot leven. Ademen is leven: de sterke adem van een atleet, de warme adem van een geliefde.

Een tweede aanduiding van de Geest vinden we in de woorden die de zwangerschap van Maria aankondigen "De Geest van God zal u overschaduwen." De Geest van God brengt onrust en verwarring tot bedaren. Zal in u zijn om de opdracht te vervullen die God u toevertrouwt. Geeft u rust en sterkte om datgene te vervullen wat uw kracht eigenlijk te boven gaat. Jezus opnieuw laten geboren worden in deze tijd vereist geesteskracht.

En de Geest vandaag? Het is Pinksteren in de kerk. We zijn ongerust. Onze paus Franciscus probeert de deur van de kerk open te zetten, maar gemakkelijk gaat dat niet... De kerkverlating die we beleven is niet zo maar een modeverschijnsel dat wel zal overgaan. Het beangstigende daarbij is dat het juist de jongere, de meest vitale elementen de kerk verlaten hebben. De veertigers en al wat jonger is tot kinderen toe. Hoe zal het geloofsleven er uit zien morgen?

Beleven wij nu het einde van het christendom in Europa en daarna in de wereld? We moeten de schuld niet op één of andere vijand steken. Haar eigen fouten hebben de Kerk verzwakt en zij kan geen weerwerk bieden aan de uitdaging van een leefwijze waarbij God overbodig is. Is dit het einde van het christendom? Of is het een kantelmoment naar een nieuw Pinksteren?

Die uitdaging moet ons eindelijk wakker schudden. Het is hoog tijd. Het zal niet volstaan om de oude resten in stand te houden. Zullen wij in de toekomst ons geloof in Jezus en zijn blijde boodschap nog in gemeenschap beleven? Ja, dat kan. Als een gemeenschap kan samen komen in gebed, gegroeid en geboren uit de gemeenschap dan stelt die gemeenschap zich open voor de adem van de Geest. Dat is de nieuwe kerk: mensen uit het volk die de taal spreken van het volk, om in deze tijd elkaar een nieuwe adem te geven: de adem van God. Pinksteren is een kerkgebeuren. Maar Pinksteren speelt zich ook af in het hart van de gelovige. Laat u beademen door God en dan krijg je een andere kijk op het leven en op jezelf. We zijn meer dan een biologisch verschijnsel. Elke mens, maar ook elk dier, elke plant elke bloem, elke ster wordt gedreven en bezield door Gods adem. Daarvoor open staan vervult ons met verwondering, met dankbaarheid en met een eindeloos vertrouwen.
(Naar Manu Verhulst.)

Jos Van Pelt, pastor, 20 april 2017

 

🡡