Overslaan en naar de inhoud gaan
Datum activiteit

Culturele activiteit van de maand oktober:
Geleid bezoek aan de gerestaureerde salons van het Leuvense stadhuis
Maandag 9 oktober om 14 en om 15 uur, telkens 20 personen

Inschrijven en betalen van 5 euro bijdrage, met vermelding van je clubnummer en gewenst uur.

We ontmoeten mekaar om 5 minuten voor het beginuur. Registreren bij begeleider Paul Bessemans.

Dirk Vansina, schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, zal ons rondleiden met de nodige   Salonstoelichtingen.

De restauratie van de eeuwenoude salons van het stadhuis is afgerond. Anderhalf jaar lang is er in de salons gewerkt: parketten herstellen, lambriseringen en plafonds opnieuw schilderen en vergulden, kroonluchters en schilderijen restaureren, meubels opnieuw bekleden, behang vervangen, nieuwe verwarming installeren, elektriciteit vernieuwen… Alles werd aangepakt en in zijn oude glorie hersteld. Het resultaat is magnifiek.

Iedereen die ooit trouwde in Leuven kent de salons van het achterhuis als de ‘trouwsalons’. De salons maken deel uit van het oudste deel van het stadhuis uit de 15e eeuw. De drie salons doen al eeuwen dienst als raadzaal voor het bestuur van de stad, als ontvangstruimte voor hoogwaardigheidsbekleders en later dus als trouwzaal.

Oorspronkelijke glorie
De salons werden een laatste keer grondig gerestaureerd rond het midden van de 19e eeuw, naar aanleiding van een bezoek van koning Leopold I en zijn zonen aa
n Leuven in 1852. Zij overnachtten toen in het stadhuis. Het is deze aankleding die tijdens de recente restauratiewerken in ere hersteld werd, legt Dirk Vansina uit, Leuvens schepen van restauraties. “De salons zijn een van de rijkelijkst uitgeruste ruimtes van het Leuvens stadhuis met een hoogwaardig en historisch interieur. Alleen kon je niet meer naast de sporen van de tijd kijken. We lieten onder meer het parket herstellen, houten balkdelen van de draagstructuur vervangen, barsten in het stucwerken dichten … We wilden de salons in hun oorspronkelijke glorie herstellen en dat is het voorbije anderhalf jaar uitstekend gelukt.”

Specialistenwerk
Aan restauratiewerken als deze gaat een voorbereidende fase vooraf. Specialisten gingen aan de slag met historische bouwplannen en inspecteerden ook de salons zelf. Zo werden de afwerkingslagen van plafonds en muren aan een nauwkeurig onderzoek met een scalpel onderworpen om de opeenvolgende afwerkingslagen en kleuren te weten te komen.

Naast structurele renovaties werd ervoor gekozen om terug te keren naar de aanblik uit 1852. Alle lambriseringen zijn opnieuw geschilderd in dezelfde olieverfkleuren van toen. De verguldingen, die overschilderd waren met bronzine, een soort goudverf van mindere kwaliteit, werden terug verguld met bladgoud. Ook de inkleding van de salons was deel van de totaalaanpak: de historische gasluchters werden opgeknapt en de stoelen kregen een nieuwe fluwelen bekleding. Als alternatief voor radiatoren, die storend opgesteld stonden, kwamen er vloerconvectoren.

De salons kregen ook een technologische update: in het Leuvens stadhuis vinden steeds meer internationale huwelijken plaats, waarbij ouders en familieleden het huwelijk op afstand graag willen volgen. Vanuit de salons biedt de stad nu de mogelijkheid om huwelijk via livestream te volgen.

Schilderijen
M Leuven beheert het roerende kunstpatrimonium in het stadhuis en zette de schouders onder de restauratie van 32 bijzondere schilderijen in de salons.

De 23 burgemeestersportrettenzijn er te bewonderen. Deze schilderijen waren ingewerkt in de lambriseringen, schouwen en het plafond van het laatste salon en werden met de grootste zorg gedemonteerd en gerestaureerd in 2021-2022. Intussen zijn ze terug ingewerkt in de wanden. Omwille van de omvang van enkele van deze werken was dit echt geen sinecure. De schilderijen beelden Bijbelse taferelen uit, maar tonen ook portretten van historische figuren zoals Filips II en Jan IV, Hertog van Brabant en stichter van de Universiteit van Leuven.

Vorig jaar hadden we een groepsbezoek aan ‘het schoonste verdiep’ in het Antwerpse stadhuis, vandaag kunnen we fier zijn op ons eigen schoonste verdiep, en het met een bezoek vereren!

Paul Bessemans, 22 juli 2023

🡡