Overslaan en naar de inhoud gaan
Datum activiteit

Concert in eigen beheer:  A râse dè têre: Waalse volksmuziek
Maandag 20 november om 14u30

Sint-Jozefskerk, inkom en inrit Burgemeestersstraat 59, Leuven.
Er is ruime parking.

Voorafgaande inschrijving en betaling van 5 euro per persoon, met vermelding van je clubnummer + ‘a râse’. De reservaties zijn dan op naam beschikbaar aan de kassa.

Bij niet-reservering: kaarten aan de kassa vanaf 14u15 aan 6 euro.

We zijn in onze muziekprogrammering al met zovele landen en muzieksoorten in contact gekomen, dat het de hoogste tijd werd om eens onder onze eigen taalgrens op zoek te gaan naar authentieke Waalse volksmuziek.

Arguèdène is een Waals woord dat we het best kunnen vertalen als aireke.

In de fanfarewereld verwijst het naar een bepaalde vorm van samenspel door een kleine groep muzikanten, des skèteûs d’arguèdènes of airekes-spelers, die dansmelodieën uitvoeren op een geïmproviseerde begeleiding. Meestal gebeurt dit in gezelschap en spontaan bij een goeie pint in een of ander café na een concert of wanneer men eens op stap gaat onder muzikanten. Deze gewoonte ontstond in de loop van de 19de eeuw bij het ontstaan van de ‘muzieksociëteiten’. Deze traditie kende haar hoogtepunt vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Sommige arguèdènes-spelers hadden zelfs de gewoonte samen kleine orkestjes te vormen om de mensen bij een bal in open lucht aan het dansen te krijgen. Deze praktijk leeft nog steeds door bij sommige fanfares en harmonies, vooral in de streek Entre-Sambre-et-Meuse.

Het repertoire van A râse dè têre spitst zich toe op de airekes die gespeeld worden in  de laars van Henegouwen. Veel van deze nummers waren en zijn ook elders bekend, zowel in het Vlaamse land als in Wallonië. Het répertoire is samengesteld uit een assortiment koppeldansen: walsen, polka’s, schottischen en mazurka’s. Deze dansmelodieën, die behoren tot de pure lokale traditie zijn grotendeels anoniem. Toch worden ze soms gekoppeld aan  de naam van oude arguèdènes-spelers die ze vroeger vaak  zelf speelden en ze soms zelf gecomponeerd hadden.

Het ensemble A râse dè têre,  dat een uitvloeisel is van het eerste arguèdènes-concours in Sivry in 2005, heeft zich ten doel gesteld de airekes te bewaren en te promoten. Het gezelschap bestaat uit vier hooggeschoolde muzikanten van uit  Entre-Sambre-et-Meuse. Allen  stammen ze uit de dorpsfanfares en –harmonies. Hun oudere collega’s  hierin hebben hun de arguèdènes-traditie doorgegeven. Het ensemble ziet er uit als een traditioneel, plaatselijk  balensemble van weleer: bugel, kornet, tuba en bas. De uitdrukking à râse dè têre behoort tot het specifieke taaltje van de arguèdèneûs (de airekes-spelers). Het betekent letterlijk gelijk met de grond/op het niveau van de grond. Hiermee bedoelen ze eigenlijk een dans die gemakkelijk te dansen is... (Beschouw A râse dè têre zowat als het Waalse antwoord op Het Brabants Volksorkest, dat zijn 45-jarig bestaan viert en voor ons zal optreden in de loop van 2024.).

De musici: Géry Dumoulin, bugel en kornet (als musicoloog werkzaam in het Muziekinstrumentenmuseum!) - Pierre-Noël Latour, kornet en bugel - Gilles Dropsy, tuba - Jacques Dubois, bastuba.

Deze muziek stemt je vrolijk en goedgemutst! Een leuk, aangenaam en pretentieloos muzikaal uur met onze Waalse vrienden: geniet er van!

Paul Bessemans, 27 september 2023

🡡