Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze seniorenclub mag van de KU Leuven gebruik maken van een ruim secretariaat links van de hoofdingang in de Tervuursestraat 56. We gebruiken er ook een kleine vergaderzaal en op de eerste verdieping kunnen we beschikken over een zaal voor maximum een 60 deelnemers. In de grote parktuin, langs de kant van de Groefstraat, heeft de club zes petanquevelden en een clubhuis gerealiseerd.

Afbeelding verwijderd.
Tervuursestraat 56

Een beetje historiek

Het Collegium Pro America Latina (COPAL) werd gesticht door de Belgische bisschoppen in 1953 als antwoord op een noodroep van Rome en de bisschoppen van Latijns-Amerika om priesters naar dit continent te sturen. Vanaf het begin nam de KU Leuven het college onder haar juridische bescherming.
De Zusters Redemptoristinnen (Rode Nonnen) hadden in de Tervuursestraat sinds 1880 een klooster en stelden in 1955 hun gebouw te koop. In juni 1955 werd dit kloostergebouw gekocht voor de huisvesting van de COPAL stichting.

Tijdens het Concilie van 1962 kende het seminarie een grote bloei, er waren toen 102 seminaristen. Het hoofdgebouw werd te klein. In de tuin werd in 1963 een geprefabriceerd paviljoen opgetrokken afkomstig van de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Dit paviljoen heeft ook nog enige tijd dienst gedaan als internaat voor het Lemmensinstituut. Het werd in 2012 afgebroken.
Al vroeg in het bestaan van het College werd, in samenwerking met de KU Leuven, het centrum voor Latijns-Amerika geopend. Het gaf een intensieve vormingscursus voor priesters, religieuzen en leken, die naar Latijns-Amerika wilden vertrekken. In 1991 duurde de cursus 4 maanden. In de voormiddag werden taallessen gegeven in het Spaans, Portugees en Creools. In de namiddag volgden de kandidaten cursussen over kerkelijke, historische, economische en sociale achtergronden en ook uiteenzettingen over kunst en cultuur van de landen van bestemming.

Om de cursussen zo degelijk mogelijk te kunnen geven werd al vroeg een taallabo geïnstalleerd en een conferentiezaal ingericht voor simultane vertaling. Het college had ook een gespecialiseerde bibliotheek met kostbare informatie over Latijns-Amerika. Er waren ongeveer 14.000 boeken en 400 tijdschriften. Uiteindelijk werd ze integraal overgebracht naar de bibliotheek van Godgeleerdheid.
Na de eeuwwisseling daalde het aantal cursisten aanzienlijk. In 2002 werd door de bisschoppenconferentie besloten het Afbeelding verwijderd.gebouw te verkopen. De voorkeur ging naar de K.U. Leuven. In de verkoopakte werd aan Missio een wooneenheid, secretariaat en vergaderzalen toegewezen voor de duur van 30 jaar. Na de verkoop werd het College een studentenresidentie.

Studentenresidentie

Het huidige COPALgebouw ademt de kloosterachtige sfeer van vroeger uit, maar met de moderne touch van vandaag. Oorspronkelijk verbleven er een negentigtal studenten, meestal buitenlands, vooral Chinezen. Tijdens het academiejaar 2003-2004 werd de derde verdieping grondig gerenoveerd. Er zijn nu 36 kamers met een keuken en sanitair per twaalf studenten. Tijdens het academiejaar 2005-2006 werden de kamers op de eerste en tweede verdieping onder handen genomen en in 2009-2010 volgde de renovatie van het gelijkvloers.

De studentenresidentie telt nu 128 eenpersoons- en 26 tweepersoonskamers en verschaft onderdak aan ongeveer 170 Belgische en internationale studenten. Recent werd een containergebouw in de tuin geplaatst dat nog een 30 studenten een onderkomen biedt, met alle noodzakelijke faciliteiten.

Naast onze seniorenclub werden ook aan Missio en aan de Orthodoxe kerk lokalen toegewezen. Aan de tuinzijde verbleven tot voor kort twee zusters Marleen en Hilda. De benedenzaal is in gebruik door 'Het Huis', een neutrale bezoekingsruimte voor kinderen.

 

Gedeeltelijk herziene versie uit 2016.

Jef Wouters, 30 september 2021

🡡