Overslaan en naar de inhoud gaan
Datum activiteit

Daguitstap Neeltje Jans Zeeland Nederland
(volzet)

Zaterdag 18 juni 2022

Zaterdag 31 januari 1953. De kusten van West-Europa worden geteisterd door een ongewoon zware noordwestenstorm. Het water stijgt hoog op. Bij eb staat het op sommige plaatsen al aan de rand van de dijken. In de loop van de nacht gebeurt dan het onvermijdelijke: door de kracht van het water worden de dijken op vele plaatsen weggespoeld, er ontstaan gaten en nog meer water stroomt naar binnen. Grote delen van Zeeland en Zuid-Holland, maar ook van Vlaanderen komen in geen tijd onder water te staan. Mensen vluchten naar de daken van hun huizen of wachten in de Afbeelding verwijderd.bomen op hulp. De hulp komt vaak veel te laat: 1850 mensen komen om het leven. Ontelbare woningen en boerderijen worden verwoest.
Amper drie weken na de ramp wordt de Deltacommissie geïnstalleerd met als doel: de zeearmen volledig van de Noordzee af te sluiten, uiteraard met uitzondering van de waterweg.
Voor de Oosterschelde gaat men in op de druk van de ecologisten en bouwt men een stormvloedkering in plaats van een gesloten dam, wat niet overal in Nederland gebeurde, zodat op die wijze het zoutwaterleven gespaard werd. Het wordt een vernuftig systeem waarmee niet alleen de veiligheid van het laaggelegen land wordt gegarandeerd,  maar ook, door middel van zware doorlaatsluizen  die slechts gesloten worden bij extreem hoog water of storm,  wordt gezorgd voor het behoud van een door eb en vloed rijk zoutwatergebied: de Oosterschelde.
Een zandplaat die de naam draagt Neeltje Jans in de monding van de Oosterschelde voldoet aan de voorwaarden voor de bouw van deze constructie. De plaats wordt opgehoogd en verstevigd en men bouwt 65 pijlers, dorpel- en bovenbalken, nodig om de kering te realiseren. Elke pijler heeft een grondvlak van 25 x 50 m. en een respectievelijke hoogte van 53 m. Meer dan 700.000 m³ beton wordt er in verwerkt.
Op 4 oktober 1986 werd de stormvloedkering in bedrijf genomen. Een groot deel van het voormalige werkeiland is inmiddels uitgegroeid tot natuurgebied en duinlandschap. Talrijke vogelsoorten vinden er hun stek.

Afbeelding verwijderd.Tijdens ons bezoek starten we na de koffie met gebak,  met de film over de bouw van de waterkering, waarna we met gidsen en in kleinere groepen een indrukwekkend bezoek brengen binnen in een pijler van de stormvloedkering.

We gebruiken de lunch in restaurant Delta Plaza ter plaatse. Daarna is er gelegenheid om op eigen houtje het eiland te verkennen. Mogelijkheden buiten het hoofdgebouw zijn: het aquarium Blue Ruf waar we onder meer  kennis kunnen maken met het leven van de haaien, verder de orkaanmachine, de zeeleeuwenpresentatie en de zeeleeuwenlagune (op bepaalde tijden), de walvisexpo, de zeehondenpresentatie (ook op bepaalde tijden). De tijden van de presentaties verneem je ter plaatse.
Binnen het hoofdgebouw is er de bar (waar we al kennis mee maakten),  tentoonstellingen, en een beklijvende film over de ramp van 1953.

We maken ook nog een rondvaart met de MS Christiaan B door het Nationaal Park Oosterschelde. Misschien hebben we geluk om zeehonden of bruinvissen te spotten…

Nadien is er nog vrije tijd.
We vertrekken huiswaarts  rond 17 uur.

Vertrek:
Opstapplaats  Leuven: 7u45 op de stelplaats van de lijnbussen, 300 m van het station van Leuven aan de Vuurkruisenlaan.
Opstapplaats Heverlee: 8 uur
De nieuwe locatie is de Kapeldreef tussen Computerwetenschappen en het IMEC-gebouw.
Deze ruime parking werkt met een toegangscode, voor deze daguitstap is dat 3610# (opgelet, sluit af met een hekje). De Lijn bus 2 stopt in de onmiddellijke nabijheid.

Het reisteam

 

🡡