Overslaan en naar de inhoud gaan
Datum activiteit

Dieric Bouts, gegidst bezoek  in museum M Leuven

Maandag 11 december om 10u55, ingang museum M Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28.
Inschrijving en betaling van 15 euro (of 5 euro mits vertoon van museumpas) met vermelding van je lidnummer + ‘Bouts’.
In de inkomhal passeren we allen even langs de balie met vermelding museumpas/geen museumpas en Leuvenaar/niet-Leuvenaar. Maximum 45 deelnemers (15 deelnemers per gids).

Dieric Bouts (rond 1410 – 1475) werd vermoedelijk geboren in Nederland, maar bracht het grootste deel van zijn leven in Leuven door. Hij is een van de belangrijkste Vlaamse Meesters en wordt in één adem genoemd met Jan van Eyck en Rogier Van der Weyden. Zijn werk vind je in musea over de hele wereld : het Louvre in Parijs, The 

National Gallery in Londen – én in Leuven. De Sint-Pieterskerk herbergt al eeuwenlang twee van zijn meesterwerken: ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De Marteling van de Heilige Erasmus’. Voor het stadsfestival rond Dieric Bouts in Leuven verhuizen deze werken tijdelijk naar M Leuven.

Over het privéleven van Dieric of Dirk Bouts is niet veel geweten. In Leuven trouwde hij in 1448 met de rijke patriciërsdochter Catharina van der Brugghen. Uit dit huwelijk kreeg hij vier kinderen, twee zoons en twee dochters. Na het overlijden van zijn vrouw Catharina trouwde hij kort voor zijn dood in 1475 een tweede keer.
Na zijn dood hebben zijn twee zoons, Dieric en Aelbrecht, het artistieke werk van hun vader verder gezet tot in de 16de eeuw. Het gezin Bouts bezat een groot stenen huis met tuin en wijngaard in de Minderbroederstraat.

 

In 1464 kreeg Dieric Bouts de titel van stadsschilder in Leuven, wat een grote eer was.
De werken van Dieric Bouts worden gerekend tot de Vlaamse Primitieven, alhoewel hij eveneens beschouwd wordt als een vreemde eend in de bijt, omdat hij in zijn werken consequent elk dramatisme vermeed. Door zijn typische schilderstijl, die een sfeer van terughoudendheid uitstraalt, wordt hij vaak ‘de schilder van de stilte’ genoemd.

De internationale overzichtstentoonstelling in het museum M Leuven loopt van 20 oktober tot 14 januari. Nooit eerder kwamen zoveel werken van Bouts bijeen in zijn stad.
Wie in meer geïnteresseerd is, kan ook in het Leuvense stadhuis de expo ‘Bouts and beyond’ bezoeken. www.leuven.be/bouts . Die vertelt je meer over de bijzondere band van Bouts met dit iconische gebouw. In de historische zalen kan je gaan kijken naar authentieke archiefstukken, audiovisuele installaties en een levensecht hologram van Bouts.

Marijke Morlion, 25 september 2023

 

🡡