Overslaan en naar de inhoud gaan

De maandelijkse fietstochten van onze ‘fietswandelaars’ zullen zeker voor sommigen een motivatie betekenen om dagelijks meer gebruik te maken van de fiets. Dan wel op een veilige manier, met een fietshelm als essentieel accessoire. Vooral met elektrische fietsen waar de snelheid meestal wat hoger ligt, ligt het gevaar om de hoek. Wij vonden bij CM een folder met onderstaande raadgevingen bij de aanschaf van een fietshelm.

We fietsen omdat het leuk is én goed voor het milieu. Maar ook omdat af en toe een fietstochtje inlassen je helpt om op een aangename manier je dagelijkse portie lichaamsbeweging te verhogen. Wist je dat door dertig minuten per dag matig intensief te bewegen (wandelen, joggen,fietsen …) je gezondheid er erg op vooruitgaat? Probeer het eens en je zal na verloop van tijd merken dat je fysieke gezondheid verbetert, dat je minder last hebt van stress en dat je beter slaapt.

‘Een fiets gaat niet zo snel als een brommer. Waarom is een fietshelm dan nodig?’

Misschien maakte je dit al mee: je wandelt op straat en plots loop je met je hoofd tegen een paal. Wist je dat zo’n botsing aan een snelheid van ongeveer 4 km per uur gebeurt? Op de fiets rijd je minstens driemaal sneller. Beeld je eens in wat voor een klap je hoofd dan zou krijgen!

‘Ik heb een “hard hoofd”, een fietshelm is voor mij overbodig.’

Een hoofd is een kwetsbaar iets. Twee op de drie personen die door een fietsongeval terechtkomen op de spoeddienst, hebben hoofdletsels. Hoofdbescherming is dus een absolute noodzaak! Een val op het hoofd kan namelijk zware gevolgen hebben: hersenschudding, schedelbreuk, hersenletsel...

Fietshelmen praktisch bekeken

Kwaliteitslabel CE EN 1078

Een goede fietshelm is er een die officieel goedgekeurd is volgens de Europese norm. Let op de aanwezigheid van het kwaliteitslabel CE EN 1078. Op sommige helmen staat enkel een CE-label. Dat wil enkel zeggen dat de helm voldoet aan ‘een’ Europese norm die evengoed naar speelgoed kan verwijzen en geen garantie biedt voor een degelijke fietshelm.

De juiste helm voor het juiste hoofd: passen is de boodschap!

De maat van de helm stemt overeen met de hoofdomtrek ter hoogte van het voorhoofd. Sluit de kinband goed aan en schud je hoofd krachtig van links naar rechts en van boven naar onder. De helm mag niet verschuiven. Vaak wordt een set passtukken van kunststofschuim meegeleverd zodat je de helm kunt aanpassen aan je hoofd. Kies voor een sluiting die vlot open en dicht klikt en die gemakkelijk verstelbaar is.

Een helm in een heldere kleur zorgt ervoor dat je beter opgemerkt wordt in het verkeer, vooral als het donker begint te worden. Maar denk eraan: laat je kind vooral een helm kiezen die hij of zij mooi vindt.

Gebruiktips

• Pas voor je vertrekt de lengte van de kinriem aan. Zo blijft de helm goed op je hoofd zitten. Klik je helm altijd vast.

• Behandel je helm met zachtheid. Werp hem niet in een hoekje maar leg hem op een beschutte plaats. Alleen zo ben je er zeker van dat de helm al zijn beschermende eigenschappen bewaart.

• Na een harde val moet je hem altijd vervangen, ook al ziet hij er nog intact uit! De schokabsorberende binnenvulling werkt dan niet meer zoals het hoort. Alleen een fietshelm in perfecte staat (ook binnenin!) garandeert een optimale veiligheid.

Tekst op basis van een folder samengesteld door de dienst communicatie van CM en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.

🡡