Overslaan en naar de inhoud gaan
Datum activiteit

ABDIJ VAN PARK, waterparel in de vallei van de Molenbeek.

Vertrek:Parking in de abdij, lijnbus 4,5 en 6 richting kazerne.
Maandag 3 en10 juni 2024 om 14u.30

Inschrijven met vermelding van je lidnummer en ‘Abdij Park’.
Controleer vooraleer te betalen je status op de website via ‘Mijn inschrijvingen’. Betaal daarna 5 euro per deelnemer.
De bijdrage van de deelnemers wordt op de rekening van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw gestort. Leden van deze club kunnen gratis deelnemen.

Het verhaal van de Abdij van Park begint bij Godfried I met de Baard, hertog van Brabant. Hij schenkt in 1129 zijn jachtpark aan de norbertijnen van de Noord-Franse stad Laon, met het verzoek om er een abdij op te richten. Sindsdien hebben norbertijnen de Parksite vorm gegeven en vrijwel ononderbroken bewoond.

Het lot heeft bepaald dat het abdijdomein vandaag nog 42ha telt van de vroegere 3400ha. Dit minidomein bezit nog alle onderdelen van een Ancien Regime abdij: een abdijkerk, een watermolen, vijvers, een koetshuis, een armenpoort, … De gaafheid van het historische geheel maakt de Abdij van Park tot één van de best bewaarde abdijcomplexen in België en Nederland. Al verschillende jaren wordt de abdijsite gerestaureerd.

In het klooster wonen, werken en bidden norbertijnen. Het interieur en de aankleding van het gebouw zijn quasi intact. Vooral de bibliotheek, de glasramen in de pandgang en de stucwerkplafonds uit de 17de eeuw spreken tot de verbeelding. Het omvangrijke archief, het waardevolle prentenkabinet en de uitgebreide kunstcollectie vormen de basis van het Parkmuseum.
De vijvers maken deel uit van de ziel van de abdijsite. Ze geven ruimte en rust aan het gebied. De twee eerste vijvers (vanuit de Geldenaaksebaan) functioneerden reeds in de 17de eeuw als kweekvijver voor zoetwatervissen en als wachtbekken voor de watermolen. De derde en vierde vijver dateren van rond 1700.

Vandaag staan de vijvers gekend als ecologisch zeer interessant. Zo broeden hier onder meer verschillende watervogels. Of zij gebruiken de vijvers als rustpunt tijdens de trek of tijdens de winterperiode. Vandaar dat de toegankelijkheid van het gebied vrij strikt geregeld is. Heel trots zijn we op waarnemingen van woudaap, roerdomp, ralreiger, waterral, ijsvogel,hop … Een kleine kolonie blauwe reigers nestelt al enkele jaren in de bomen.
Er is ook reeds veel gewerkt aan de oevers, zodat verschillende diersoorten deze plek vandaag gebruiken als paai- en broedplaats. 

De vijvers zelf laat men geregeld leeglopen. Dit is een vorm van historisch vijverbeheer, die op zich goedkoop en ecologisch is en zorgt voor minder slib, zodat het water helderder wordt en er meer waterplanten kunnen groeien. Tegelijk kan men het visbestand in de vijver bijsturen.

Wij gaan niet op zoek naar spectaculaire waarnemingen, maar zullen de meest voorkomende watervogels uit onze streek kunnen bewonderen: verschillende soorten eenden, meerkoet, waterhoen, aalscholver, knobbelzwaan, kokmeeuw, fuut, blauwe reiger, karekiet, gans, … Misschien vliegt een sperwer over op zoek naar een prooi. Een koppel torenvalken broedde reeds in een holte van de abdijgebouwen. Een verrekijker is wel een handig hulpmiddel.

Revolutionair voorbeeldproject
De Abdij van Park is ook een belangrijk drinkwaterwinningsgebied van De Watergroep. Aan de overkant van de vijvers loopt een hoofdleiding van ruw drinkwater. Een aftakking brengt een deel van dat ruwe water naar de stookplaats van de abdij. Door middel van een warmtepomp wordt hier een beetje warmte onttrokken van of toegevoegd aan het water. Dat vloeit daarna terug naar de hoofdleiding en kan dan verder gezuiverd worden voor het uit de Leuvense kranen loopt. Doel is om het klooster op die manier te verwarmen of af te koelen.Zo kan men het gebruik van fossiele brandstoffen beperken. Er wordt geraamd dat deze warmtepomp in de Abdij van Park een CO2 reductie oplevert van ongeveer 130 ton per jaar. 

De Wikke
Het sociale project van Leuven ‘Wonen en Werken’ verkoopt in zijn vernieuwde winkel de opbrengst van de moestuin en de bio-boerderij van Open Veld.De winkel is open van 10u00 tot 17u30, maar is gesloten op zondag en maandag. 
Sinds vorig decennium wordt opnieuw patersbier gebrouwen, Libertus genaamd. Je kan online bestellen. Of zit er een proevertje in?
 
Yvette Toison
 

 

🡡