Gezondheidsproject ‘Van omstaander tot held’.
Een project van de UZ Leuven spoedgevallendienst.
In 2025 blaast KU Leuven 600 kaarsjes uit. Een heel bijzondere verjaardag en tegelijk ook de ideale gelegenheid om zichtbaarheid te geven aan de kracht van samenwerking tussen de verschillende disciplines, groepen, campussen, ondersteunende diensten, studenten én burgers. En dat doet KU Leuven door – in samenwerking met Stad Leuven en Leuven Mindgate – een innovatief burgerwetenschapsproject financieel te steunen. Ook onze onderzoeksgroep diende hiervoor samen met 3 consortiumpartners een voorstel in. Stemmen kost slechte enkele seconden en je kan er levens mee redden!
Wat houdt ons project precies in?
In België krijgen gemiddeld 30 mensen per dag een hartstilstand. De tijd tussen de oproep naar 112 en het arriveren van de eerste ziekenwagen ligt tussen 8 en 15 minuten. Dat is erg lang. Zonder een snellere interventie van een getrainde vrijwilliger halen de meeste van die slachtoffers het niet.
De huidige technologie laat toe te detecteren of een getrainde vrijwilliger in de buurt is van het slachtoffer met een hartstilstand. Door voldoende opgeleide vrijwilligers te connecteren, samen met de juiste technologie, kunnen de overlevingskansen na een hartstilstand gevoelig stijgen.
Het goede nieuws is: zo’n systeem bestaat al in verschillende landen. Maar hoe passen we het toe in België? Daar willen wij, samen met de burger, een antwoord op bieden. Wie deelneemt aan dit burgerwetenschapsproject, kan zo de held worden in iemands verhaal.
Na drie evaluatiefases tijdens de afgelopen maanden werd ons projectvoorstel alvast positief beoordeeld. Samen met nog twee andere projecten zitten we in de laatste ronde. Nu komt de belangrijkste fase en daar kan jij jouw stem laten horen. Hoe dan?
Letterlijk door te stemmen via:
https://www.kuleuven.be/over-kuleuven/600j-ku-leuven/citizen-science/stem
Zet jij je schouders mee onder dit waardevolle project van onze collega’s? Stemmen kost maar enkele ogenblikken van je tijd en je kan er levens mee redden. Gewoon doen, dus!
Namens,
De consortium-partners:
Prof. Heidi Salaets
Prof. Kathleen Beullens
Prof. Jan De Spiegeleer