Overslaan en naar de inhoud gaan
Datum activiteit

Culturele activiteit van de maand november

Dinsdag 14 november, 14u30

Vooraf koop je je retourbiljet naar Brussel.

We ontmoeten mekaar in het station van Leuven tegen 12u45 (registreren bij begeleider Jef Wouters). Om 13u03 nemen we de trein, richting Saint-Ghislain, naar Brussel-Centraal; vandaar wandelen we in 15 minuutjes naar het Vlaams Parlement, waar de rondleiding start om 14u30.

Maximum 40 deelnemers. Voorafgaande inschrijving en betaling van 5 euro met vermelding van je lidnummer + ‘Parlement’.

De rondleiding in de gebouwen met als onderwerp ‘Democratie en burgerschap’  loopt langs de kantoren van de parlementsleden, de commissiezalen, de perszaal en de Koepelzaal. Een gids neemt je op sleeptouw en laat je proeven van de opwindende sfeer in het parlement. Hij maakt de werking van het parlement concreet. Het hoogtepunt van deze rondleiding is de Koepelzaal. In dit prachtige decor van glas wordt vinnig gedebatteerd over politieke meningsverschillen. 

Op 16 en 17 maart 1996 werd het Vlaams Parlementsgebouw plechtig geopend. Het Vlaams Parlement vergaderde toen voor de eerste keer in een eigen halfrond. Tot dan maakte het gebruik van de vergaderzalen en een aantal kantoren van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Het Vlaams Parlementsgebouw heeft een lange geschiedenis achter de rug, die teruggaat tot het einde van de achttiende eeuw. Op de plaats waar nu het parlementsgebouw staat, verrees toen een prestigieuze concert- en balzaal. In 1905 werd op de plaats van de voormalige concertzaal het statige ‘Hôtel des Postes et de la Marine’, het hoofdgebouw van de Post en het bestuur van het Zeewezen gebouwd. Het ‘Postgebouw’ behield zijn functie tot het Vlaams Parlement, toen nog Vlaamse Raad geheten, het in 1987 aankocht en het liet ombouwen tot een modern en functioneel parlementsgebouw.

Het werd een voorbeeld van renovatie van een ouder gebouw met respect voor het verleden en met toevoeging van hedendaagse materialen. De glazen koepel die de plenaire vergaderzaal (voordien de binnentuin) overspant, staat symbool voor de openhuispolitiek.

De ontwerpers kozen voor een optimaal behoud of hergebruik van alle waardevolle elementen in het gebouw. Anderzijds opteerden ze resoluut voor de toevoeging van nieuwe structuren. De architecten kozen voor een doorgedreven gebruik van glas.

Buiten de Koepelzaal, waar het Vlaams Parlement in plenaire vergadering samenkomt, en die qua schaal en gewenste uitstraling onmogelijk in de structuur van het gebouw kon worden ingepast, werden alle andere functies in de bestaande ruimten ondergebracht.

Het complexe gebouw bevat naast de tien commissiezalen onder meer een leeszaal en een koffiekamer voor de Vlaamse volksvertegenwoordigers, representatieve ontvangstruimten, de diensten van de voorzitter en de secretaris-generaal, kantoorruimte voor de leden van het Bureau en hun medewerkers, een perszaal en werkruimten voor de journalisten.

Jef Wouters, 18 juli 2023

🡡