Culturele activiteit van de maand december - bis
Lam Gods, goddelijk artistiek hoogtepunt
Maandag 19 december 2022 om 14u30
Vooraf koop je je ticket voor Gent. We ontmoeten mekaar in het Leuvense NMBS-station tegen 12u20 en nemen de trein van 12u33 naar Gent St Pieters. Met tram 1 sporen we tot de Korenmarkt, nabij de Sint-Baafskathedraal.
Inschrijving en betaling van 12 euro (gebruik van AR-bril inbegrepen) met vermelding van je clubnummer + ‘Lam Gods’.
Alleen de eerste 20 gegadigden kunnen mee; dus vlug inschrijven!
Het ingeplande bezoek duurt één uur maar is verlengbaar. Daarna is het gewoontegetrouw ‘vrije uitloop’. Een deel keert in groep terug naar het station. Rechtstreekse treinen naar Leuven telkens om 24 – 39 – 55 en 57 na het uur.
‘De Aanbidding van het Lam Gods’, van de gebroeders van Eyck, onthuld in 1432, wordt wereldwijd erkend als artistiek hoogtepunt, één van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt. In totaal tonen de 18 panelen een magisch Bijbelse evocatie.
Waarom we nu nog dringend in december gaan?
In 2012 werd gestart met de restauratie van het Lam Gods en in de laatste fase is het bovenste register van de binnenste panelen aan de beurt.
Het dossier is nu Europees aanbesteed en begin 2023 zal de restauratie starten. De laatste fase omvat onder meer de drie centrale panelen met de tronende Onze-Lieve-Vrouw, de tronende Godheid en de tronende Johannes de Doper. Na deze laatste restauratiefase zullen alle achttien panelen voor het eerst in meer dan vierhonderd jaar te zien zijn zoals de gebroeders Van Eyck ze schilderden. De werken worden vermoedelijk afgerond in het voorjaar van 2026.
En zo lang willen we niet wachten!!
In het bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal kan je de gerestaureerde panelen van het Lam Gods en verschillende andere authentieke kunstschatten in al hun pracht en praal bewonderen.
Met behulp van een augmented reality-bril kan je in de crypte van de kathedraal diep in het verleden reizen en de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal beleven alsof je er zelf bij bent. Zowel het meesterwerk als het imposante gebouw komen in volle glorie tot leven.
WAT IS AR EN WAT IS EEN AR-BRIL?
AR staat voor ‘aangevulde realiteit’ (augmented reality) en is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. AR kan worden gedefinieerd als een systeem dat drie basisfuncties omvat: een combinatie van echte en virtuele werelden, realtime interactie en nauwkeurige 3D-registratie van virtuele en echte objecten.Met een AR-bril duikt je niet helemaal in een virtuele wereld, maar je kijkt naar de ‘echte’ wereld om je heen met nieuwe ogen.
Uitgebreide info over het Lam Gods met tekst, foto’s en video’s, zijn ontstaansgeschiedenis en belevenissen lees je op de uiterst boeiende website:
https://visit.gent.be/nl/zien-doen/lam-gods-goddelijk-artistiek-hoogtepunt
Paul Bessemans, 28 september 2022