Overslaan en naar de inhoud gaan
Tips om veilig op het internet te gaan


1. Zorg voor een (gratis) up-to-date virusscanner

Antivirusprogramma’s hebben altijd even tijd nodig om nieuwe virussen te herkennen. Zo ontsnappen nieuwe virussen soms aan het oog van de virusscanner. De meeste antivirusprogramma’s zorgen zelf dat ze up-to-date blijven. Bij sommigen zal je merken dat bijna dagelijks een update binnenkomt.

Up-to-date blijven is trouwens ook een nuttige zaak voor andere programma’s zoals je besturingssysteem en je browser. Ook hiervoor zorgen automatische updates, tenzij je deze functie afzet.

De volgende vraag is: welke zijn betrouwbare gratis virusscanners? Makers van ‘malware’ maken soms handig misbruik van de populariteit van gratis securitysoftware, dus is het opletten geblazen.

Hier volgen enkele degelijke alternatieven: Avast! Free Antivirus 6.0, Malwarebytes antimalware, CompAd-Aware Free Antivirus. Voor deze laatste vind je op de website van KU Leuven een volledige beschrijving van de installatieprocedure: https://admin.kuleuven.be/icts/info/pc-beveiliging/adaware.html

2. Maak regelmatig een reservekopie op een externe harde schijf

Een externe harde schijf is handig en nog niet eens zo duur. Je kan er een kopie op bewaren van je persoonlijke documenten en foto’s. Zo zorg je ervoor dat bij een besmetting van je computer je niet alles verliest. Ook bij technische problemen is het fijn te kunnen terugvallen op een kopie.

3. Externe bestanden? Wees waakzaam!

Krijg je een document via e-mail of wil je bestanden van op een USB-stick op je computer plaatsen? Scan deze altijd even voor je ze opent. Dit kan eenvoudig via je virusscanner. Ook installatie van nieuwe gratis sofware, opgeladen vanuit internet, kan een risico meebrengen. Download een programma nooit van de eerste de beste website die door zoekmachines wordt weergegeven, maar download enkel van de officiële website van de maker van het programma.

4. Gebruik sterke wachtwoorden en hergebruik ze niet

Een simpele regel: hoe langer en complexer een wachtwoord, hoe veiliger. Een geheugensteuntje nodig? Gebruik de eerste letter van elk woord van een lange zin die je gemakkelijk kan onthouden. Voorbeeldje: ‘Mijn eerste zoon is geboren op 4 december 70’ wordt ‘mezigo4d7’.

Ook al kan dit helpen, het blijft natuurlijk moeilijk om voor ieder gebruik een ander wachtwoord te onthouden. Daarom bestaan er ‘digitale kluizen’ die een inventaris aanmaken van alle logins en paswoorden. Firefox zijn ‘kluis’ vind je onder ‘Extra’, ‘Opties’, ‘Beveiliging’ en dan nog drukken op ‘Wachtwoorden tonen’.

In Internet Explorer heb je enkel de mogelijkheid om de opgeslagen wachtwoorden te wissen: via ‘Extra’ en ‘ Internetopties’, ‘Inhoud’, onder de rubriek ‘Automatisch aanvullen’ met ernaast de knop ‘Instellingen’ kan je die functie uitvoeren.

Samengevat, enkele gouden tips:

1. Hergebruik geen wachtwoorden voor belangrijke accounts (e-mail, sociale media...)
2. Log altijd uit wanneer je klaar bent op een website
3. Deel nooit je wachtwoord met anderen
4. Wees waakzaam als je ergens een wachtwoord (of persoonlijke gegevens) moet invullen

Meer info op: https://www.safeonweb.be/nl/tips

Jef Wouters, 26 juni 2013