Overslaan en naar de inhoud gaan


Daguitstap Eben-Emael – Jezuïetengrotten

Tussen de Haspengouwse vlaaien en de Maastrichtse bitterballen hebben we kennis gemaakt met een stukje Belgische oorlogsgeschiedenis en de hobby's van de Jezuïeten.

Sterker dan de Franse "Maginotlinie" en de Duitse "Westwall": dat was het beeld van het fort Eben-Emael in 1939. Het Belgisch leger plantte deze kolos neer in de periode 1932-1935 om een zwak punt in de Belgische defensie tegenover Duitsland te versterken: de invalswegen in de buurt van Maastricht.Eben

De ingang laat niet vermoeden wat er in de mergelberg aan gangen en apparatuur aanwezig is. In vier jaar hebben zeven Belgische firma’s met een 3000 mijnwerkers de tunnels en kokers gerealiseerd. We bezochten eerst de benedenverdieping, waar het kazerneleven in de periode van de tweede wereldoorlog met realistische taferelen werd voorgesteld. We kregen daarna een diavoorstelling waar de opbouw, organisatie en uiteindelijk de verovering door 11 Duitse zweefvliegtuigen werd uitgelegd.

Dan, voor de moedigen onder ons, met een trap van 120 treden naar de tweede verdieping. Anderen Ebenkonden de lift nemen. Een deel van de gangen werd in een flink tempo afgestapt om uiteindelijk bij de door twee metalen deuren afgesloten trap te komen die ons naar een nog intacte vuurpost met drie kanonnen bracht. Interessante verhalen kregen we te horen over de veiligheidvoorzieningen en zelfs over de latrines. De tocht eindigde met een evocatie van een ontploffing van die fameuze ‘holle ladingen’ waarmee de meeste bunkers werden uitgeschakeld, toch even schrikken!

Onze gids herhaalde voortdurend: “We zijn hier … meter onder de grond, er kan ons dus niets gebeuren!”. Wilde hij ons hiermee gerust stellen?

De Jezuïetenberg is ongetwijfeld één van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld. Dat hebben Jezuietenwe te danken aan een hobby van de Jezuïeten in opleiding in de periode 1860 tot 1960. We bezochten de grotten in groepen van een 15 personen, elke groep kreeg twee lantaarns mee. Al snel dwaalden we rond in de donkere gangen, een betoverend en sprookjesachtig schouwspel. Er zijn 350 kunstwerken geïdentificeerd en ontelbare tekeningen en aantekeningen. We hebben er tientallen van gezien en inderdaad ook uitgebeelde bekende sprookjes.

JezuietenEen prachtige reis, zonder haperingen, ook het middagmaal was uitstekend, ik denk dat alle aanwezigen erg tevreden waren. Een dag om nooit te vergeten.

Eén van de deelnemers, 15 oktober 2013