Overslaan en naar de inhoud gaan
Borderline times


Meer dan 120 clubleden volgden in oktober de ongemeen boeiende voordracht van psychiater De Wachter over zijn boek ‘Borderline times, het einde van de normaliteit’.

Inmiddels beleeft dit boek, dat anderhalf jaar geleden uitkwam, reeds zijn 20ste druk.DW

Hij zelf zegt over zijn boek: “Ik denk dat dit boek een spiegel voorhoudt die bij haast iedereen hard aankomt, psychotici en psychopaten uitgezonderd”.

De Wachter begint zijn boek met een citaat van de schrijver Arnon Grunberg: “Als je jong bent, denk je dat er normale mensen bestaan. Later kom je erachter dat dit onzin is, dat er geen normale mensen bestaan. Er bestaan alleen patiënten. Sommige patiënten weten zich staande te houden ten koste van andere patiënten en die noemen we daarom geen patiënten. Die noemen we geslaagd”.

Enkele citaten:
- Achter het masker van succes vind je bij gezonde en geslaagde mensen ook de eenzaamheid en de angst om alleen te zijn.
- In onze maatschappij is eenzaamheid een gigantisch en nog groeiend probleem, o.m. door het wegvallen van sociale netwerken en toenemende relationele instabiliteit.
- Psychiatrische aandoeningen weerspiegelen de tijdsgeest. Vijftig jaar terug kende niemand borderline, maar vandaag is het de meest gestelde diagnose in de psychiatrie: een symptoom van een maatschappij waarin de ratrace regeert en waarin vrijheid, genot, succes en kicks het hoogst na te streven goed zijn. 
DW- Gewone levensverschijnselen worden steeds vaker gepsychiatriseerd. Onze maatschappij kent de tirannie van het geluk. Zomaar goed is niet genoeg, en we lijken er niet tegen bestand als dit niet zo is. We moeten onze kinderen leren dat af en toe een beetje ongelukkig zijn bij het leven hoort, en dat je daarvoor niet naar de psychiater hoeft te gaan.
- Ik denk dat dit boek een spiegel voorhoudt die haast bij iedereen hard aankomt. Het is een analyse van de wereld die niet vrolijk stemt.

En De Wachter besluit: “Ik wil de lezer niet in volledige wanhoop achterlaten, en ga op het einde van mijn boek in op ‘la petite bonté’ van mijn voorkeursfilosoof Levinas: Licht in de duisternis zal moeten komen van de vele kleine initiatieven en van hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin. We moeten proberen om weerwerk te bieden aan de dreigende verbrokkeling, impulsiviteit en zinloosheid. Overal zijn scheurtjes, en het is langs waar het licht binnendringt”.

Dit boek is een absolute must! Uitgegeven bij Lannoo Campus, ISBN 978 90 209 9676 0.

Paul Bessemans, 3 november 2013