Overslaan en naar de inhoud gaan

Beste vrienden senioren

Ik wil even de laatste zin van mijn voorwoord uit het vorig clubblad in herinnering brengen: “Ter info: deze tekst is geschreven zonder beroep te doen op Artificiële Intelligentie. (A.I.)”
Ondertussen heb ik de tijd gehad om reacties, zowel van jonge mensen als van senioren op AI te registreren. Ook werd al gewaarschuwd in de media voor de gevaren van dit fenomeen. Het maakt velen nieuwsgierig, maar ook onzeker, omdat de draagwijdte niet is gekend.
Als we terugblikken in ons eigen verleden zijn er heel wat nieuwe ontwikkelingen die ons schrik hebben ingeboezemd… denk maar aan de automobiel, atoomenergie, computers, de smartphone, internet. Toch hebben we hierdoor maatschappelijk heel veel voordelen gekregen en hebben we onze horizonten kunnen verruimen.
Ik denk dat we ook nu moeten openstaan voor de vele mogelijkheden die deze technologie kan aanreiken. Alleen mogen we niet vergeten ons eigen ‘grijze cellen’ te gebruiken en kritisch om te gaan met deze toepassing.
We gaan toch ook niet meer een 24-delige Winkler Prins gaan raadplegen wanneer we met één muisklik meer informatie kunnen krijgen op het internet.
Laten we het als een uitnodiging zien om mee te evolueren. Er zijn duidelijke opportuniteiten aan verbonden, ook voor ons senioren. Denken we aan detectie in de gezondheidszorg, assistentie en training, sociale hulp… alles wat ons leven kwaliteitsvoller maakt. Als club zetten we in op menselijk contact en interactie. We stellen toch de vraag op welke manier AI iets betekenen kan voor de doelgroep van onze club. Hier moeten we toch iets mee doen … wordt vervolgd.
Iets om over na te denken of om eens te proberen tijdens de warme lange zomermaanden.
Aan iedereen een goede zomer gewenst.
André

 

🡡