Overslaan en naar de inhoud gaan
Artikels i.v.m. computergebruik

Login aanvragen

Vraag een login aan op onze website.

  • Ben je niet ingelogd, dan verschijnt rechts een link met ‘Registreer je nu!’.
  • De gebruikersnaam is je e-mailadres (eerder aangemaakte logins kunnen met de vroegere gebruikersnaam blijven werken).
  • Het wachtwoord hoeft enkel 8 karakters lang te zijn.
  • De overige informatie die gevraagd wordt, dient enkel om te verifiëren dat je wel degelijk een clublid bent.
  • Met je e-mailadres en je lidnummer kan je slechts één login aanmaken.
  • Je ontvangt eerst een mail waarin een verificatie gevraagd wordt van het ingevoerde e-mailadres.
      “Bevestig je e-mailadres door op deze link te drukken:…… jouw aanvraag wacht daarna op validatie”.
  • De validatie van de aanvraag gebeurt door een beheerder van de website, pas daarna ontvang je via mail een bevestiging.
  • Vanaf dan heb je toegang tot alle mogelijkheden van de website zoals inschrijvingen, de status van je inschrijvingen, betalingen, fotoreportages en afgeschermde artikels.
  • Je ontvangt voortaan uitsluitend een maandelijkse nieuwsbrief waarin een link staat naar de digitale versie van ons clubblad. 

Correcties nodig?        

  • Ben je het wachtwoord vergeten?
    • Druk op ‘Aanmelden’ en daarna op ‘Uw wachtwoord opnieuw instellen’.
    • Je ontvangt een e-mail met de tekst: “Er is een verzoek ingediend bij Senioren KU Leuven om je wachtwoord opnieuw in te stellen”.
    • Je kan nu aanmelden bij www.seniorenkuleuven.be door op deze link te klikken.
  • Wil je het e-mailadres wijzigen? Meld dan je nieuw e-mailadres aan [email protected] 


    Opgelet!

  • Je kan uitschrijven van de nieuwsbrief. Vermits de login je enige connectie is met de seniorenclub vervalt op dat moment je lidmaatschap. Indien je e-mailadres ongeldig wordt en je doet niet het nodige om dit in onze website te vervangen, gebeurt hetzelfde.
  • Je kan steeds opnieuw een login aanvragen om je lidmaatschap terug te activeren.

Heb je nog vragen? Je kan terecht via het contactformulier en selecteer webmaster of stuur een mail naar [email protected]

 

Interessante online hulpmiddelen

Interessante online hulpmiddelen

Doccle: www.doccle.be

Doccle wordt veel gebruikt in België en biedt een eenvoudige manier om documenten zoals facturen en verzekeringspapieren digitaal te ontvangen, te organiseren en te betalen. Dit maakt het een nuttig hulpmiddel voor senioren die hun administratieve taken eenvoudiger willen beheren. Het is gemakkelijk, toegankelijk en veilig. 
Wel opletten dat je niet dubbel betaalt, sommige instellingen sturen namelijk ook nog een papieren factuur.

Hoe starten?
Ga naar de website of download de app op je gsm of tablet. Druk op ‘Maak je gratis account’. Het eenvoudigste is je account aanmaken met je mailadres. Je krijgt op je mailadres een 6-digit code die je moet opgeven. Vul je naam, paswoord een geboortedatum in en registreer je. Op het opgegeven mailadres zal doccle je verwittigen indien er een nieuw document binnenkomt.
Bij Doccle werk je samen met bedrijven waarvan je documenten wenst te ontvangen en te beheren zoals je energieleverancier, mutualiteit of verzekeraars. Sommige bedrijven stappen zelf over op Doccle en sturen je een uitnodiging om je aan te melden.
Nadat het account is geactiveerd, krijg je alvast de suggestie eBox toe te voegen, die gaat over digitale overheidsdocumenten. Andere instellingen en bedrijven voeg je toe door te klikken op ‘Maak een nieuwe verbinding’ en daarna ‘Verbinden’ bij de gewenste instelling. 
Nemen we als voorbeeld ‘De Watergroep’. Via ‘Toevoegen via de Watergroep’ zal gevraagd worden naar je klantennummer en je rijksregisternummer. Dat is alles, voortaan komen hun facturen via Doccle met een melding via je email ‘Een nieuw document van De Watergroep’.
Meer informatie vind je op de website van doccle.

eBox: www.myebox.be

De eBox is een beveiligde digitale brievenbus, biedt een handige manier om officiële documenten van overheidsinstanties en andere organisaties te ontvangen.
eBox is een officiële communicatie waar het informatie kan ontvangen van diverse overheidsdiensten, zoals pensioenen en belastingen.
Om gebruik te maken van de eBox, heb je een digitale identificatie nodig, zoals: een Itsme-app of je elektronische identiteitskaart (eID) met kaartlezer.
In veel gevallen kan je ervoor kiezen om documenten zowel digitaal als op papier te ontvangen.

eID: eid.belgium.be

Om met een kaartlezer je elektronische identiteitskaart als login te kunnen gebruiken dien je een lezer aan te schaffen en eenmalig een softwarepakket te installeren, het ‘Connective browser package’. Bevestig het certificaat en je moet je eID pincode kennen.
Om de lezer te gebruiken heb je een computer of laptop nodig. Op hun website vind je duidelijke informatie, onder meer vragen & antwoorden lijkt me nuttig.

Itsme: itsme-id.com/nl-BE/get-started

Geen kaartlezer, wachtwoorden of gebruikersnaam, met de itsme-app bewijs je eenvoudig en veilig wie je bent.
Itsme bied je een digitaal beveiligingsniveau van een hoog niveau, is gebruiksvriendelijk en veilig. Je krijgt informatie over welke persoonsgegevens zullen gedeeld worden en met wie, mits je de toestemming geeft.
Itsme werkt enkel op een gsm. Na installatie van de app heb je twee mogelijkheden om je te identificeren: eID of een connectie met één van van de Belgische grootbanken. Via een bankinstelling is soms lastig; gebruik van je eID is de meest zekere manier om je account te activeren.

SPAM vermijden

Hoe vermijden dat e-mail van de seniorenclub in je SPAM- of JUNK map terecht komt?


Indien je, met een login van onze website, nagaat of je inschrijving aanvaard werd en je stelt vast dat je op de reservelijst komt te staan of indien je in aanmerking komt voor een nieuwe afspraak, dan zal je een e-mail van het secretariaat. toegestuurd krijgen

Informatie
Toegang

Expo ‘Histoire de ne pas rire'

Datum activiteit
Culturele activiteit van de maand mei ( bis): Expo ‘Histoire de ne pas rire'. 
Het surrealisme in België’.


Vooraf koop je je ticket voor Brussel-Centraal. We ontmoeten mekaar in het Leuvense NMBS-station tegen 9u15 (registreren bij begeleider Paul Bessemans) en nemen de trein van 9u35, richting Oostende; aankomst om 9u56. Bezoek in Bozar start om 10u30. 

20 deelnemers.

Inschrijven en betalen van de inkomkaart van 16 euro, met vermelding van clubnummer + ‘surrealisme’. De houders van een museumpas  schrijven zich eveneens verplichtend in, maar voor hen is de inkom gratis.

Bozar viert 100 jaar surrealisme met een tentoonstelling rond de beroemde avant-garde stroming in België over een periode van maar liefst 60 jaar.

1924: net als in Parijs starten ook in ons land de surrealistische activiteiten met gedurfde pamfletten van onder meer dichter Paul Nougé, leidraad in deze expo.

De eigenzinnige surrealisten in België gaan voorbij aan het louter esthetische – ze willen de wereld transformeren met hun subversieve kunst. In ‘Histoire de ne pas rire’ wordt extra aandacht geschonken aan hun internationale contacten, de politiek-historische achtergrond en belangrijke vrouwelijke kunstenaars. Met werk van o.a. Paul Nougé, René Magritte, Jane Graverol, Marcel Mariën, Rachel Baes, Leo Dohmen, Paul Delvaux en ook Max Ernst, Yves Tanguy, Salvador Dalí, Giorgio De Chirico en vele anderen.

Een bezoek aan deze tentoonstelling biedt een fascinerende reis door de surrealistische wereld van België.

https://www.bozar.be/nl/kalender/histoire-de-ne-pas-rire-het-surrealisme-belgie


Paul Bessemans, 21 februari 2024

Digitaal clubblad

Voortaan enkel een digitale versie van het clubblad?

Hiermee kan je kiezen om enkel een digitale versie van het clubblad te ontvangen via de nieuwsbrief. De nieuwsbrief komt tegelijk met de postbedeling in het Leuvense.

Het clubblad is al meerdere jaren in PDF formaat beschikbaar op onze website www.seniorenkuleuven.be. In de nieuwsbrief wordt een link opgenomen naar deze PDF. Om voortaan geen papieren versie meer te ontvangen moet je over een login beschikken.

De vereiste is dat je over een login beschikt op onze website. Samengevat vraag je een nieuwe login aan door op ‘Registreer je nu’ te drukken.  Als gebruikersnaam wordt voortaan je e-mailadres genomen. Naast een wachtwoord worden ook nog enkele persoonlijke gegevens gevraagd.  Na aanvraag krijg je een mail waarin je moet bevestigen dat je mailadres correct is.
Daarna worden de aanvragen manueel gecontroleerd zodat we zeker zijn dat enkel effectieve clubleden aanvaard worden. Na activering van je login krijg je een tweede mail en wordt je automatisch toegevoegd als abonnee voor de nieuwsbrief. Je ontvangt voortaan geen papieren clubblad meer.

Clubleden die reeds over een login beschikken maar nog steeds zowel de nieuwsbrief als het papieren clubblad ontvangen kunnen via 'Clubblad enkel digitaal' in de rechter kolom hun papieren exemplaar annuleren.

Het clubbestuur

Tips om veilig op het internet te gaan

Tips om veilig op het internet te gaan


1. Zorg voor een (gratis) up-to-date virusscanner

Antivirusprogramma’s hebben altijd even tijd nodig om nieuwe virussen te herkennen. Zo ontsnappen nieuwe virussen soms aan het oog van de virusscanner. De meeste antivirusprogramma’s zorgen zelf dat ze up-to-date blijven. Bij sommigen zal je merken dat bijna dagelijks een update binnenkomt.

Up-to-date blijven is trouwens ook een nuttige zaak voor andere programma’s zoals je besturingssysteem en je browser. Ook hiervoor zorgen automatische updates, tenzij je deze functie afzet.

De volgende vraag is: welke zijn betrouwbare gratis virusscanners? Makers van ‘malware’ maken soms handig misbruik van de populariteit van gratis securitysoftware, dus is het opletten geblazen.

Hier volgen enkele degelijke alternatieven: Avast! Free Antivirus 6.0, Malwarebytes antimalware, CompAd-Aware Free Antivirus. Voor deze laatste vind je op de website van KU Leuven een volledige beschrijving van de installatieprocedure: https://admin.kuleuven.be/icts/info/pc-beveiliging/adaware.html

2. Maak regelmatig een reservekopie op een externe harde schijf

Een externe harde schijf is handig en nog niet eens zo duur. Je kan er een kopie op bewaren van je persoonlijke documenten en foto’s. Zo zorg je ervoor dat bij een besmetting van je computer je niet alles verliest. Ook bij technische problemen is het fijn te kunnen terugvallen op een kopie.

3. Externe bestanden? Wees waakzaam!

Krijg je een document via e-mail of wil je bestanden van op een USB-stick op je computer plaatsen? Scan deze altijd even voor je ze opent. Dit kan eenvoudig via je virusscanner. Ook installatie van nieuwe gratis sofware, opgeladen vanuit internet, kan een risico meebrengen. Download een programma nooit van de eerste de beste website die door zoekmachines wordt weergegeven, maar download enkel van de officiële website van de maker van het programma.

4. Gebruik sterke wachtwoorden en hergebruik ze niet

Een simpele regel: hoe langer en complexer een wachtwoord, hoe veiliger. Een geheugensteuntje nodig? Gebruik de eerste letter van elk woord van een lange zin die je gemakkelijk kan onthouden. Voorbeeldje: ‘Mijn eerste zoon is geboren op 4 december 70’ wordt ‘mezigo4d7’.

Ook al kan dit helpen, het blijft natuurlijk moeilijk om voor ieder gebruik een ander wachtwoord te onthouden. Daarom bestaan er ‘digitale kluizen’ die een inventaris aanmaken van alle logins en paswoorden. Firefox zijn ‘kluis’ vind je onder ‘Extra’, ‘Opties’, ‘Beveiliging’ en dan nog drukken op ‘Wachtwoorden tonen’.

In Internet Explorer heb je enkel de mogelijkheid om de opgeslagen wachtwoorden te wissen: via ‘Extra’ en ‘ Internetopties’, ‘Inhoud’, onder de rubriek ‘Automatisch aanvullen’ met ernaast de knop ‘Instellingen’ kan je die functie uitvoeren.

Samengevat, enkele gouden tips:

1. Hergebruik geen wachtwoorden voor belangrijke accounts (e-mail, sociale media...)
2. Log altijd uit wanneer je klaar bent op een website
3. Deel nooit je wachtwoord met anderen
4. Wees waakzaam als je ergens een wachtwoord (of persoonlijke gegevens) moet invullen

Meer info op: https://www.safeonweb.be/nl/tips

Jef Wouters, 26 juni 2013