Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorwoord november 2022

Voorwoord november 2022


Vrienden senioren,

Als clubbestuur zijn we blij dat jullie zo talrijk aan onze diverse activiteiten deelnemen. Door de beperking van activiteiten in het voorjaar hebben we het aantal clubbladen verminderd zodat sommige berichten of te vroeg of laat in het clubblad verschijnen. Daarom willen we aandringen om regelmatig op de website: www.seniorenkuleuven.be te gaan kijken. Daar kunnen we sneller inspelen op wijzigingen.

Vraag vooral een login aan op onze website, daardoor kunnen we je op de hoogte houden via onze nieuwsbrief.

Dit jaar zullen we voor het eerst opnieuw een algemene vergadering houden waarop we jullie uitnodigen. Deze gaat door op donderdag 9 februari 2023 om 14 uur in het Copalgebouw op de 1ste verdieping. Uitzonderlijk en omwille van ons 60-jarig jubileum zullen we die afsluiten met een kleine receptie.

Vergeet niet hiervoor in te schrijven met een mailtje naar het secretariaat.

Sommige comitéleden hebben te kennen gegeven, na vele jaren trouw engagement, te willen stoppen met hun mandaat. We zijn dan ook druk bezig via werkgroepen oplossingen te zoeken. We hopen die te kunnen voorleggen op de algemene vergadering. Hierbij nog een warme oproep om de werkgroepen en het vrijwilligerswerk te komen versterken.

Dit nummer van het clubblad is ook het laatste van dit jaar.

Het doet een beetje vreemd aan om u en uw dierbaren nu al onze beste wensen aan te bieden voor een vredevol Kerstmis en een goed en gezond 2023.

Maar bovenal hopen we jullie terug te zien op één van onze volgende activiteiten.

 

André

Kerstfeest 2022

Datum activiteit


Kerstfeest
vrijdag 16 december
Groot Begijnhof - Faculty Club

11 uur: eucharistieviering in de Sint-Jan-de-Doperkerk, met aandacht voor onze overleden clubleden.
            De viering wordt opgeluisterd door het koor Cantamici.
12 uur: feestlunch in de Faculty Club

45 euro per persoon, maximum 400 deelnemers
Inschrijven kan tot en met 1 december.

Een gelegenheid om met ex-collega’s en vrienden van een uitstekend verzorgd viergangenmenu te genieten
(inclusief aperitief, wijnen, water en koffie).

De parking van de Faculty Club wordt open gesteld vanaf 10 uur.
Bij inschrijving kan je de gewenste tafelnaam of de namen van tafelgenoten vermelden.
Wij proberen zo goed als mogelijk aan je wensen tegemoet te komen.

Bezoek: Lam Gods, Gent

Datum activiteit

Culturele activiteit van de maand december - bis 
Lam Gods, goddelijk artistiek hoogtepunt

Maandag 19 december 2022 om 14u30

Vooraf koop je je ticket voor Gent. We ontmoeten mekaar in het Leuvense NMBS-station tegen 12u20 en nemen de trein van 12u33 naar Gent St Pieters. Met tram 1 sporen we tot de Korenmarkt, nabij de Sint-Baafskathedraal.

Inschrijving en betaling van 12 euro (gebruik van AR-bril inbegrepen) met vermelding van je clubnummer + ‘Lam Gods’.

Alleen de eerste 20 gegadigden kunnen mee; dus vlug inschrijven!

Het ingeplande bezoek duurt één uur maar is verlengbaar. Daarna is het gewoontegetrouw ‘vrije uitloop’. Een deel keert in groep terug naar het station. Rechtstreekse treinen naar Leuven telkens om 24 – 39 – 55 en 57 na het uur.

‘De Aanbidding van het Lam Gods’, van de gebroeders van Eyck, onthuld in 1432, wordt wereldwijd erkend als artistiek hoogtepunt, één van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt. In totaal tonen de 18 panelen een magisch Bijbelse evocatie.

Waarom we nu nog dringend in december gaan?

 In 2012 werd gestart met de restauratie van het Lam Gods en in de laatste fase is het bovenste register van de binnenste panelen aan de beurt.

Het dossier is nu Europees aanbesteed en begin 2023 zal de restauratie starten. De laatste fase omvat onder meer de drie centrale panelen met de tronende Onze-Lieve-Vrouw, de tronende Godheid en de tronende Johannes de Doper. Na deze laatste restauratiefase zullen alle achttien panelen voor het eerst in meer dan vierhonderd jaar te zien zijn zoals de gebroeders Van Eyck ze schilderden. De werken worden vermoedelijk afgerond in het voorjaar van 2026.

En zo lang willen we niet wachten!!

In het bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal kan je de gerestaureerde panelen van het Lam Gods en verschillende andere authentieke kunstschatten in al hun pracht en praal bewonderen.

Met behulp van een augmented reality-bril kan je in de crypte van de kathedraal diep in het verleden reizen en de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal beleven alsof je er zelf bij bent. Zowel het meesterwerk als het imposante gebouw komen in volle glorie tot leven.

WAT IS AR EN WAT IS EEN AR-BRIL?

AR staat voor ‘aangevulde realiteit’ (augmented reality) en is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. AR kan worden gedefinieerd als een systeem dat drie basisfuncties omvat: een combinatie van echte en virtuele werelden, realtime interactie en nauwkeurige 3D-registratie van virtuele en echte objecten.Met een AR-bril  duikt je niet helemaal in een virtuele wereld, maar je kijkt naar de ‘echte’ wereld om je heen met nieuwe ogen.

Uitgebreide info over het Lam Gods met tekst, foto’s en video’s, zijn ontstaansgeschiedenis en belevenissen lees je op de uiterst boeiende website:

https://visit.gent.be/nl/zien-doen/lam-gods-goddelijk-artistiek-hoogtepunt 

Paul Bessemans, 28 september 2022

Expo Gallo-Romeins Museum

Datum activiteit

Culturele activiteit van de maand januari:  Gallo-Romeins Museum Tongeren: expo IMPERIUM ROMANUM

Donderdag 12 01 2023 om 14u30

Vooraf koop je je treinticket voor Tongeren. We ontmoeten mekaar  in het Leuvense NMBS-station tegen 12u25 en nemen de trein om 12u43 met overstap in Hasselt. Korte wandeling van Tongeren-station naar het museum.

Inschrijving en betaling van 8 euro (inkom + audiogids) met vermelding van je lidnummer + ‘Tongeren’.

20 deelnemers, uitbreiding mogelijk.

HET ROMEINSE RIJK DOOR DE LENS VAN ALFRED SEILAND

Op zijn grootst strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied behorend tot meer dan 40 hedendaagse landen. Vandaag zie je nog overal sporen van dat enorme Imperium: van vervallen ruïnes tot indrukwekkend goed bewaarde monumenten.

Al 15 jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland (°1952) al die overblijfselen vast. Zijn eigenzinnige, kleurrijke foto’s genieten internationale erkenning.

In een sfeervol decor maak je kennis met de kunstenaar en 150 van zijn beste werken. Ze leveren boeiende verhalen op over de Romeinse cultuur en geschiedenis.

Rondreis langs archeologische sites
Je krijgt unieke foto’s te zien van Romeinse tempels, aquaducten, badgebouwen, bruggen en zo veel meer. Van de Pont du Gard in Frankrijk tot het amfitheater van Pula in Kroatië. Al even boeiende beelden zijn er van minder bekende plaatsen in pakweg Portugal, Marokko of Albanië.

Verhalen over de Romeinse cultuur
Het werk van Alfred Seiland is perfect als eerste kennismaking met de Romeinen. Tegelijkertijd nodigt het uit tot verdieping. Bij de foto’s krijg je heldere informatie over het dagelijks leven in de diverse gebieden van het Imperium, roemruchte Romeinse keizers of historische gebeurtenissen zoals veld- en zeeslagen.

Nadenken over archeologisch erfgoed
De foto’s van Alfred Seiland zetten je aan het denken over hoe belangrijk het is om al die overblijfselen te bewaren. Over waarom we archeologische sites bezoeken. Over het adequaat beschermen en restaureren ervan.

Sfeervol genieten
De tentoonstelling is mooi vormgegeven. Op de achtergrond klinkt pianomuziek van Wouter Dewit. Dat alles maakt het tot een aangename omgeving om samen op ontdekking te gaan. Een audiogds die elke foto kort en duidelijk toelicht is inbegrepen in je ticket. Zo wordt de wereld van Alfred Seiland én die van de Romeinen vlot toegankelijk.

www.galloromeinsmuseum.be

Paul Bessemans, 28 september 2022

Expo Toetanchamon

Datum activiteit

Culturele activiteit van de maand december:  Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten

Maandag 12 december om 10 uur

Inschrijving en betaling van 13 euro (audiogids inbegrepen)  met vermelding van je clubnummer + ‘Toet’ .

20 deelnemers; uitbreiding mogelijk.

Vooraf koop je je treinticket voor Brussel-Noord. We ontmoeten mekaar in het Leuvense NMBS-station tegen 8u40 en nemen de trein om 9u04. Een wandeling van ca 15’ brengt ons naar Tour&Taxis.

De indrukwekkende tentoonstelling ''Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten'  bekoort al jaren wereldwijd zowel het grote publiek als de critici Met zijn honderden perfecte reconstructies, de adembenemende decors en boeiende toelichtingen is dit de meest complete tentoonstelling ter wereld om kennis te maken met de jonge farao, een eeuw na de opgraving van zijn graftombe.

Op 4 november 1922 deed de Britse archeoloog Howard Carter een buitengewone ontdekking in de Vallei der Koningen: de bijna intacte graftombe van Toetanchamon, een jonge farao die meer dan 3.000 jaar tevoren was gestorven.

Een eeuw later blijft het wonder van de graftombe en het mysterieuze lot van de beroemdste farao de verbeelding prikkelen. De tentoonstelling, die reeds door zo'n 7,5 miljoen mensen werd bezocht in 40 steden over de hele wereld, plaatst het graf van Toetanchamon in zijn historische context en toont de details van de grafschatten met behulp van replica's en 3D-technologie.

Een duik in de virtuele archeologie verspreid over meer dan 3.000m2
Met haar 1.000 uitzonderlijke stukken, verspreid over een ruimte van meer dan 3.000 m2, is deze tentoonstelling de meest complete retrospectieve die ooit over de jonge koning is gemaakt.

De expo neemt de bezoeker mee op een onvergetelijke ontdekkingsreis waarin je kennismaakt met Toetanchamon, en zijn heerschappij in de context van het oude Egypte leert plaatsen. De Farao, die op 8-jarige leeftijd de troon besteeg en ongeveer tien jaar later overleed, is nog steeds een fascinerende en mysterieuze figuur.

Bijzonder aan deze tentoonstelling is dat ze vertrekt van aantekeningen van Howard Carter, aangevuld met zwart-wit foto's van Harry Burton, die op zich al een ware schat zijn. De herinneringen die de twee heren vastlegden zijn zo nauwkeurig dat ze de bezoekers in staat stellen om echt terug in de tijd te reizen en de ontdekking van 1922 te herbeleven alsof ze er zelf bij waren. Eén voor één ontrafelen de bezoekers de geheimen van alle grafkamers met driedimensionale reconstructies.

Er zijn ook talrijke exacte replica's te bewonderen van de voorwerpen die zich in het graf bevonden. Daaronder een gouden strijdwagen, de sarcofaag en de juwelen van de koning, evenals zijn dolk, amuletten en beeldjes van godheden. Maar ook meer verrassende voorwerpen, zoals de sandalen van de Farao, waarvan de zolen versierd zijn met afbeeldingen van zijn gevangengenomen vijanden

De kunst van replicatie... en wetenschappelijke strengheid
De tentoonstelling  onderscheidt zich van andere archeologische presentaties omdat ze de bezoeker de mogelijkheid geeft om op één locatie, dicht bij huis, alle overvloed en magie van de grafschatten van de Farao te ontdekken. Dit huzarenstukje wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van replica's. Deze zijn niet bedoeld ter vervanging van de originelen, waarvan de meeste in het Egyptisch Museum in Caïro worden bewaard, maar als aanvulling erop.

De tentoongestelde replica's zijn met veel aandacht voor detail gemaakt door Egyptische kunstenaars onder streng wetenschappelijk toezicht van een internationaal team van Egyptologen.

De audiogids
De audiogids werd ontwikkeld in samenwerking met Egyptologen. Ze laat de bezoekers toe om de geschiedenis van tentoongestelde voorwerpen en hun betekenis te ontdekken.

DE TENTOONSTELLING IN CIJFERS
7,5 miljoen bezoekers wereldwijd sinds de opening in 2008 in Zürich
40 steden over de hele wereld hebben de tentoonstelling georganiseerd
3000 m² tentoonstellingsruimte
1000 uitzonderlijke stukken en reproducties.

https://tutankhamunexpo.com

Paul Bessemans, 28 september 2022

 

 

 

 

 

 

Bezoek: jenevermuseum Hasselt

Datum activiteit

Culturele activiteit van de maand november:

Geleid bezoek JENEVERMUSEUM HASSELT

vrijdag 18 november om 15 uur

Onmiddellijke inschrijving en betaling van 8 euro (gids én borrel inbegrepen!) met vermelding van je clubnummer + ‘jenever’.

40 deelnemers. Een bijkomende datum kan zo nodig worden voorzien.

Vooraf koop je je treinticket voor Hasselt. We ontmoeten mekaar tegen 13u20 en nemen de trein om 13u42. Een wandeling van hooguit een kwartiertje brengt ons naar het warmste hart van Hasselt.

Gewoontegetrouw nadien 'vrije uitloop'. Meteen terug naar het station met een groepje, of verder genieten van ‘de hoofdstad van de smaak’. Rechtstreekse treinen naar Leuven telkens om 36 en om 56 na het uur.

Het verhaal achter de borrel
Twee gidsen nemen ons mee doorheen het museum en vertellen ons onderweg meer over het productieproces en de geschiedenis van jenever. Feiten worden afgewisseld met leuke weetjes en anekdotes. Maar het blijft niet bij luisteren alleen: ook onze andere zintuigen worden aangesproken. We ruiken, voelen en… proeven.

Beleef ons  vakmeesterschap
Kom te weten waarom jenever 'jenever' heet. Waarom het door niemand in het bijzonder werd uitgevonden. En op welke manier het de geschiedenis heeft bepaald.

Een lange weg
Hoe jenever nu eigenlijk geproduceerd wordt? Dat ontdek je in de productieruimtes van de voormalige stokerij Stellingwerff/Theunissen. Op de kiemzolder ontdek je het belang van verpakking en promotie, terwijl je in het woonhuis een overzicht van de turbulente jenevergeschiedenis krijgt.

Geschiedenis in je glas
Al meer dan 500 jaar spelen stokers met ingrediënten en technieken, op zoek naar de perfecte variant van jenever. Behalve de traditionele graanjenevers zijn er ook fruit- en creamjenevers. Tegenwoordig vind je jenever zelfs meer en meer in cocktails.

‘The perfect serve’
Hoe bewaar, schenk en degusteer je jenever? Wat is jouw favoriete smaak? En wat is het verschil tussen jenever en gin? Ontdek het tijdens jouw bezoek.

Extra: mijn goede vriend en ‘Hasseltse stadsfiguur’ Jos Tuts (google hem maar even!) heeft me iets extra beloofd als hij vrij is!!

www.jenevermuseum.be

Paul Bessemans, 28 september 2022

Spiritualiteit november 2022

Spiritualiteit november 2022


Ieder vogel zingt zoals hij gebekt is

Na een lange hete zomer zitten we nu weer al volop in de herfst. Het is bijna 20 graden kouder. Dat voel je direct. Waar het toen te warm was en we de koelte of de schaduw opzochten, trekken we nu een warme trui aan of zitten we te bibberen. Het wisselen van de seizoen noemen we dat, wij mensen. Ook de natuur weet er van. De bladeren beginnen al serieus te verkleuren. En de vogels hoor je bijna niet meer. Ze kruipen weg met opgezette veren ter beschutting. Vogels en mensen; ze lijken op elkaar, denk ik dan. Ja en neen…. Want iedere vogel zingt zoals hij gebekt is. Elke mens heeft zijn eigen taal, een naam en een gezicht. Ieder heeft zijn eigen verleden met alles wat dat inhoudt aan vreugde en verdriet, zijn eigen verhaal vol ervaringen en herinneringen.

En wanneer je iemand ontmoet, liefst één tegenover één bv in de trein; dan duurt het niet lang of de verhalen komen. En als je dan met interesse en aandacht naar elkaar luistert, komt er vaak een nieuwe mens tevoorschijn, voller en echter dan ooit te voren. Een mens met een naam en een gezicht en een verhaal vol rijkdom van leven; vreugde en verdriet. Deze mens ben jij en jij en jijen jij en ik. Zo een ontmoeting gebeurt vaak…. zo maar, on the way, toevallig wanneer twee mensen elkaar ont-moeten. Dit is één van rijkdommen van onze club: elkaar ont-moeten, tegenkomen en elkaars levensverhaal aan-raken. Het heeft te lang geduurd dat we volgens Maggy in ons kot moesten blijven. Nu we weer wat meer vrijheid krijgen kunnen we mekaar weer zien en horen. Vóór of nà een of andere activiteit, op de trein of op een oude tram door Brussel. Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn, maar om verbinding te maken met andere mensen, verbondenheid te scheppen. Laten we dat dan maar doen zo veel als we kunnen. Elk heeft zijn plek, zijn waarde, zijn eigen kleur en stem. Ieder zingt zoals hij gebekt is. En dat is goed, dat geeft een méérstemmig koor.

Willy Staessens

Als afsluiter een klein schrijfseltje van mijn medebroeder Daniël (ooit nog hoofpastor in UZ) en een passend beeld van onze Vader Franciscus de grote mensenvriend (de mensen zeggen de grote dierenvriend)

Dag, klein vriendje,
Wat ben je mooi!
Wat zou je denken van een carrièreswitch?
Jij krijgt mijn nieuwe pij
en je wordt een gewone straatmus
zonder zorgen voor morgen.
En ik krijg jouw prachtig kleed
en word weer ridder
fier als een pauw
op weg naar –
tja, naar waar was dat ook weer?

Ach, lieve broeder,
laat mij maar in mijn haag
twitteren tot lof van mijn Heer.
Als je niet weet waarheen,
kom maar bij ons
en zing met ons mee.

Daniél De Rycke

Foto: standbeeld van Franciscus van Assisi, in Chicago IIlinois, door Frank C. Gaylord © Jim FrazierBron Kerknet

 

Leesclub dec 2022

Datum activiteit
 
Volgende bijeenkomst van de leesclub :  dinsdag 6 december 2022 om 14 uur in het COPALgebouw op het secretariaat.Afbeelding verwijderd.
We lezen 'De draaischijf' van Tom Lanoye 
 
Vriendelijke groeten,
 
Jozefa Delcon

Voordracht: Leopold II en Congo Vrijstaat

Datum activiteit

Ronny Vandenbroele:

Leopold II en Congo Vrijstaat

vrijdag 10 februari 2023, 14 uur
Van Den Heuvelinstituut,
Aula 1.29, Vesaliusstraat 21, 3000 Leuven.

Toegang gratis, wel vooraf inschrijven zodat we de deelnemers kunnen verwittigen in geval van overmacht.

De jaren 1800: de industriële veranderingen zijn even groot als wat wij de laatste 30 jaar meemaken. De industriële revolutie brengt talloze fabrieken voort. Die zoeken naar grondstoffen en afzetmarkten. In Afrika moeten de grote ontdekkingen nog plaatsvinden: ze zijn voor tachtig procent onbekend. Ontdekkingsreizigers doorkruisen de hele negentiende eeuw het Afrikaanse continent.

In 1830 scheurt België zich af van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De eerste koning, Leopold I, is

Leopold II

bezeten met het idee dat het pas gecreëerde België een kolonie moet hebben. Hij doet in zijn 35 jaar koningschap wereldwijd 50 pogingen om er één te bemachtigen. Ze mislukken allemaal.

Zijn zoon en opvolger, Leopold II, neemt het kolonisatie-idee van zijn vader over. De eerste tien jaar van zijn koningschap doet hij 24 vergeefse pogingen in het Midden en Verre Oosten. Vanaf 1875 richt hij zijn pijlen op Afrika. Dankzij Henri Morton Stanley, de beroemdste ontdekkingsreiziger uit die tijd, slaagt Leopold II erin ten persoonlijke titel een enorm stuk Afrika onder zijn controle te brengen. Hij doopt het 'Congo Vrijstaat'.

In die nieuwe staat ondertekenen vooral jongeren driejarige contracten met lage wedden, vaak aangevuld met premies. Ze krijgen in de meestal afgelegen districten en staatsposten zowel bestuurlijke, politionele als gerechtelijke bevoegdheden die hun petje ver te boven gaan. De afwezigheid van enige controle leidt tot een gevoel van almacht en straffeloosheid.

De opbouw van de nieuwe staat gaat dan ook gepaard met veel geweld.

De droom van Leopold kost massa’s geld. De eerste tien jaren resulteren in een steeds aangroeiende schuldenberg. En dan gebeurt er een mirakel dat alle financiële problemen van de kaart veegt.

Voor de oorspronkelijke inwoners wordt Congo Vrijstaat echter een hel. Ze worden als slaven ingezet om aan de hebzucht van één man te voldoen, Leopold II.

Oud-kolonel Ronny Vandenbroele is 8 jaar lang woordvoerder geweest van 5 ministers van landsverdediging. Met zijn ministers ging hij herhaaldelijk naar conflictgebieden waar Belgische militairen ingezet werden zoals de tweede Golfoorlog(1993), Congo(1991), Somalië(1993), Rwanda(1994) en ex-Joegoslavië (1991-1999).

Naast zijn militaire carrière was hij ook directeur van de dienst communicatie van KU Leuven.

Annemie De Leyn, 23 september 2022

 

Voordracht: Hoe China onze toekomst bepaalt.

Datum activiteit

Voordracht:  Stefan Blommaert

vrijdag 25 november 2022, 14 uur
Justus Lipsiuszaal,

8ste verdieping Erasmushuis
Blijde-Inkomststraat 21, Leuven

Toegang gratis, wel vooraf inschrijven zodat we de deelnemers kunnen verwittigen in geval van overmacht.

China is niet meer weg te denken uit het wereldnieuws. En dat heeft lang niet alleen te maken met de coronacrisis. China ontpopt zich meer en meer tot wereldmacht.

Al jaren komen er vrijwel elke dag nieuwe berichten over de groeiende Chinese aanwezigheid op alle continenten: overnames van noodlijdende bedrijven, investeringen in infrastructuurwerken, inplanting van Chinese vestigingen.

China is niet meer louter de fabriek van de wereld. Eigen research en ontwikkeling floreren.In de strijd tegen de klimaatverandering neemt China steeds meer het voortouw als het gaat om de productie van schone energie.

China drukt zijn stempel op de wereldeconomie. Met die economische invloed wil het ook op cultureel en politiek vlak sporen nalaten. In Azië worden geopolitieke ambities van China duidelijk. Het land wil af van de grote Amerikaanse invloed op het continent en zijn eigen, ook militaire, positie versterken. Van democratisering is intussen geen sprake, integendeel, de almacht van de communistische partij is onder Xi Jinping alleen maar sterker geworden. De bevolking wordt op velerlei vlakken gecontroleerd, de pers en de sociale media gecensureerd….

Moeten we bang zijn, reageren of de nieuwe realiteit aanvaarden?

Meer over Stefan Blommaert (°1958)

werkt als journalist op de nieuwsdienst van de VRT.

Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en actualiteit van Oost-Europa. We kennen hem ook als verslaggever van de verschillende oorlogen in de Balkan, waaronder het beleg van Sarajevo en de Kosovo-oorlog. Na de eeuwwisseling ging zijn focus naar Azië. Eind augustus 2012 werd hij vaste correspondent vanuit het Chinese Peking tot 2014. Hij is sindsdien de regio blijven volgen.  Hij schreef ook recent het boek ‘De eeuw van Xi’.

Annemie De Leyn, 23 september 2022